Nederland te weinig ondernemend
DEN HAAG (ANP) - Het ondernemingsklimaat in Nederland scoort gemiddeld tot goed als het wordt vergeleken met dat van negentien andere industrielanden die behoren tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een belangrijk „knelpunt” van ons land is „gebrek aan ondernemerschap.”Aan de hand van zeventig zogeheten indicatoren zijn de economische prestaties en het bijbehorende ondernemingsklimaat van de twintig landen in kaart gebracht. Nederland doet het goed bij randvoorwaarden, zoals het functioneren van de overheid en de infrastructuur. Minder goed scoort het als het gaat om het aanjagen van economische groei. Dan blijken innovatie en ondernemerschap de grootste knelpunten te zijn.
„De kansen die markten en nieuw ontwikkelde kennis bieden, lijken in Nederland onvoldoende te worden benut. Voorts blijkt dat ondernemers relatief weinig uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling, hetgeen het toekomstige innovatie- en groeivermogen onder druk zet.” Als belemmering voor startende ondernemers noemt het rapport dat er te weinig verstrekkers zijn van zogeheten durfkapitaal.
Als het gaat om innovatie kan Nederland niet alleen een voorbeeld nemen aan Scandinavische landen en Duitsland, maar ook aan Hongarije, waar bedrijven beter samenwerken bij vernieuwing van producten en productieprocessen. Als het gaat om het beschikbaar stellen van kapitaal doen Zweden, de Verenigde Staten en Korea het beter.
Nederland behoort wel tot de „kopgroep” als gekeken wordt naar de arbeidsproductiviteit per gewerkt uur. Ook verrichten naar verhouding veel Nederlanders betaalde arbeid. De keerzijde daarvan is het aantal gewerkte uren per werkzame persoon, dat naar verhouding laag is.