Open Doors helpt kerk in Indonesië
ERMELO - Open Doors heeft in Indonesië een nationale afdeling pleitbezorging opgericht. Aanleiding zijn de vele kerksluitingen in West-Java (meer dan dertig per jaar) en de veroordeling van drie christelijke godsdienstonderwijzeressen tot drie jaar hechtenis.
Dat maakte Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen, onlangs bekend in een persbericht.Het gaat om een samenwerkingsverband van christenadvocaten, Elham genaamd. „We willen dat juristen en anderen die goed thuis zijn in juridische zaken, samenwerken om de vervolgde kerk op juridische wijze te verdedigen”, zo licht Open Doors Indonesië toe.
Elham heeft vier speerpunten: procederen, netwerken, wetgeving en onderzoek. „We hebben voor ogen dat elke keer als een christen wordt vervolgd, hij als eerste bij Elham aanklopt voor rechtsbijstand, waar hij zich ook bevindt”, zegt Posma Rajagukguk, voorzitter van Elham.
Sinds zijn oprichting, in september vorig jaar, heeft Elham verscheidene kerken rechtsbijstand verschaft bij het verkrijgen van een bouwvergunning. Elham heeft zes afdelingen in Indonesië.
„Natuurlijk zijn er wel wetten die de vrijheid van godsdienst en godsdienstige verdraagzaamheid regelen, maar de toepassing van deze wetten schiet in de ogen van veel christenen tekort”, aldus Open Doors Indonesië. „Corruptie en de wet van de rimboe vieren hoogtij, zelfs binnen juridische instituten. Dikwijls resulteert druk van islamitische fundamentalisten in partijdige vonnissen.”
Volgens Satrya, hoofd van het Elhamkantoor in Bogor op West-Java, heeft de juridische aanpak niet altijd resultaat. „Daarom praten we ook rechtstreeks met de fundamentalisten die achter de kerksluitingen zitten. Op deze wijze hebben we in vijf maanden drie kerken weer open gekregen.”
In 2004 stelde Open Doors een vaste medewerker aan om de zaak van vervolgde christenen op politiek niveau te bepleiten. De organisatie brengt nu in Den Haag en Brussel regelmatig schendingen van het recht op godsdienstvrijheid onder de aandacht. Recent stuurde ze een brief aan minister Bot van Buitenlandse Zaken over de positie van christenen in Mexico. In Brussel wordt de situatie van Afghaanse christenen aan de orde gesteld.