Veerman verzet zich tegen EU–plan schol en tong
LUXEMBURG (ANP) – Minister Veerman (Visserij) staat bijna alleen in zijn verzet tegen een praktische halvering van de tong– en scholvangsten in de komende drie jaar. Dat bleek dinsdag bij een discussie tussen ministers van Visserij van de 25 EU–landen.
Nederland heeft als enige EU–land zeer grote belangen in de vangst van schol en tong. De halvering is het gevolg van een volledig nieuwe beheersmethode, die eigenlijk in 2015 zou ingaan. Veerman bepleitte uitstel voor grondig onderzoek van de effecten, maar de meeste van zijn collega’s bleven stil.Alleen zijn Belgische collega steunde Veerman dinsdag openlijk in zijn verzet. België heeft na Nederland de grootste belangen in de vangst van schol en tong.
Veerman heeft nog een tot twee maanden om voldoende medestanders te vinden om het voorstel tegen te houden. Hij zei echter dat het zeer lastig wordt. Veerman hoopt dat andere EU–landen zonder directe belangen, bijvoorbeeld Tsjechië, de redelijkheid van zijn bezwaren gaan inzien.
„Wij zijn voor herstel van de visbestanden, maar niet op deze manier", zei Veerman. „We hebben nog geen zicht op de gevolgen van deze nieuwe methode. Adviesorganen zijn er nog niet uit. Dan is het wel erg makkelijk van de anderen om zomaar de nieuwe beheersmethode te omarmen".
Veerman toonde zich erg bezorgd voor de sector. Hij vreest dat de Nederlandse vissers op schol en tong de moed verliezen. „We zijn al bezig met een flinke verkleining van de sector, met tegelijk modernisering. Ik zou niet willen dat het allemaal gefrustreerd wordt door deze aanpak. Vissers zouden dan het beeld kunnen krijgen dat het niet gaat om de vis, maar om hen van de zee te halen. Als dat het beeld wordt, is er geen draagvlak meer voor vernieuwingen. Vergeet niet dat vele banen en hele gemeenschappen zoals Urk van de visserij leven".