Opinie

Verloren generatie

Bij het lezen van sommige onderzoeksresultaten wrijf je je ogen nog eens uit. Zoals de resultaten van het onderzoek naar alcoholgebruik onder jongeren. Enige tijd geleden bleek dat 8 procent van de leerlingen van de groepen 7 en 8 uit het basisonderwijs wel eens dronken is geweest. Bij kinderen van 15 jaar is dat percentage gestegen naar maar liefst 63 procent.

Drs. O. M. van der Tang, ondernemer in de ICT-sector
24 April 2006 07:56Gewijzigd op 14 November 2020 03:41

Wie denkt dat dit allemaal stiekem alcoholgebruik is, komt bedrogen uit. Bijna de helft van de twaalfjarigen geeft aan thuis alcohol te mogen drinken. De gevolgen zijn vaak blijvend: 40 procent van de jongeren die voor hun dertiende begonnen met drinken, is op een gegeven moment alcoholverslaafd. En het blijkt dat gedurende een aantal jaren te veel drinken tijdens het weekeinde hersenbeschadigingen kan veroorzaken.Het heeft er alle schijn van dat er in Nederland een verloren generatie aan het opgroeien is. Wat missen deze kinderen? Wat brengt ze tot dit alcoholmisbruik? Zou dit iets te maken hebben met hoe kinderen in Nederland worden opgevoed?

Steeds meer ouders zetten een eerste, beslissende stap in de opvoeding wanneer het kind nog maar zes weken oud is. Een groeiend aantal kinderen wordt vanaf die leeftijd ondergebracht in kinderopvang. Terwijl de ouders werken en carrière maken, zorgen anderen voor hun kinderen. Wanneer de kinderen wel thuis zijn, kijken ze vele uren per week naar de televisie. Ze zien speelfilms en videoclips, waardoor ze ondergedompeld worden in agressieve popmuziek, erotiek, moorden en verkrachtingen. Ze leren met computerspelletjes die moorden zelf ook naspelen. Mensen neerschieten of voetgangers omver rijden met auto’s, dat is tijdverdrijf voor kinderen. Kinderen van rijke ouders treffen het helemaal: in de auto van vader zijn dvd-schermen gemonteerd. Ook hier kunnen de kinderen nu hun eigen films bekijken en spelletjes spelen. Ieder kind een eigen scherm en een eigen hoofdtelefoon op de achterbank. Dan hoeven we als ouders niet met ze te praten en kunnen ze ook niet met elkaar praten, daar komt toch maar ruzie van.

Tijdens de schaarse momenten dat kinderen niet achter een scherm zitten, hebben ze óf een mobiele telefoon aan hun oor, óf oordopjes van de mp3-speler in.

Veel kinderen maken het mee dat een van de ouders voor een andere partner kiest. Vader woont opeens bij een andere, jongere vrouw. Of moeder besluit samen te gaan wonen met die collega waarmee ze al een tijd nauw samenwerkte.

Dat al deze ontwikkelingen een desastreus effect hebben wordt steeds duidelijker. Het bewijsmateriaal uit onderzoeken stapelt zich op. Veel uren kinderopvang per week leidt tot gedragsproblemen bij kinderen. Gewelddadige films en spelletjes leiden tot gemakkelijk gebruik van geweld. Erotiek in videoclips en films leidt tot seksuele uitspattingen en seksueel geweld. Ontrouw bij ouders en de daaruit voortvloeiende scheidingen veroorzaken gedragsproblemen en criminaliteit bij kinderen.

Een optelsom van al deze factoren leidt tot een voorspelbaar resultaat: een generatie die niet geleerd heeft trouw te zijn, lief te hebben, te delen, samen te werken, aandacht voor de naaste te hebben, matig te zijn en verantwoordelijkheid te nemen. Een eenzame generatie, in de steek gelaten door de ouders. Een verloren generatie.

In onze gezindte zijn we soms geneigd deze ontwikkelingen met een heimelijk gevoel van triomf te beschouwen. Zie je nu wel! We werden altijd uitgelachen toen we waarschuwden tegen werkende moeders, kinderopvang, televisie, internet en videoclips, maar nu blijkt toch maar dat we gelijk hebben gehad. In politieke discussies zwaaien we met wetenschappelijke onderzoeken om ons gelijk te onderstrepen.

Laten we daar voorzichtig mee zijn. We hebben de afgelopen jaren geleerd dat bovenstaande ontwikkelingen ook in de gereformeerde gezindte voorkomen. En die ontwikkelingen komen niet uit het niets: ze komen uit ons hart. Ook wij zijn ons hart gevolgd. Ook wij hebben onze kinderen in de steek gelaten. En wanneer wij en onze kinderen niet wederkeren tot de Heere, zullen ook wij eens tot een verloren generatie behoren. Een voor altijd verloren generatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer