Kerk & religie

„Offers Oude Testament waren onvolmaakt”

BELLEY - Het feit dat God in de kruisdood van Jezus Zelf het offer heeft gebracht om ons met Hem te verzoenen, is bij uitstek het teken van Gods liefde. „Alle offers in het Oude Testament waren onvolmaakt en verwezen naar het offer van Christus.”

Van een medewerker
21 April 2006 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:40

Dat zei prof. dr. Paul Wells donderdag tijdens de derde dag van het Colloque Biblique Francophone (CBF) in Belley (bij Lyon). Prof. Wells, hoogleraar systematische theologie in Aix-en-Provence, hield de aanwezigen voor dat het belangrijk is te beseffen dat God Zelf het offer brengt dat nodig is om ons met Hem te verzoenen. „Dit is bij uitstek het teken van Gods liefde voor ons.”Ds. Derrick Dalcher, predikant in het Zwitserse Lausanne, stond stil bij de vraag hoe het kruis gepredikt moet worden. Hij deed dat aan de hand van vijf bijwoorden: regelmatig, trouw, eenvoudig, met gevoel en vrijmoedig.

Aan het einde van de middag was er de zogenoemde ”table ronde”. Een uur lang kregen de deelnemers uit de verschillende (Franstalige) landen gelegenheid om vragen te stellen aan alle sprekers. Het merendeel van de vragen was gericht aan ds. Jan-Bert de Mooy, predikant in Bulle (Zwitserland) en docent aan de Bijbelschool Emmaüs, en ging over de rol van de vrouw in de kerk.

Een andere vraag ging over het gebruik van het symbool van het kruis, dat in Italië associaties oproept met de macht van de Rooms-Katholieke Kerk, terwijl het in Haïti meer de koloniale overheersing symboliseert. Prof. Wells bracht in zijn antwoord naar voren dat protestantse kerken sober moeten zijn met het gebruik van kruisbeelden, zodat ze zich daarin onderscheiden van de Rooms-Katholieke Kerk.

„Aan de andere kant hoeven we ook niet alle symbolen en versierselen te weren, zoals men in Frankrijk wil. De secularisatie van vrijdag is immers minstens zo’n groot gevaar als de Rooms-Katholieke Kerk vroeger was”, aldus prof. Wells.

Naar aanleiding van een vraag over het deelhebben aan het lijden van Christus, vertelde de 86-jarige predikant Karczagi uit Roemenië over zijn gevangenschap van 1958 tot 1964, tijdens het communistische bewind in dat land.

’s Avonds sprak ds. De Mooy in zijn avondprediking over de positie van de vrouw in de gemeente. Volgens de Zwitserse predikant kunnen vrouwen niet het ambt van dominee, ouderling of diaken bekleden. Wel zijn er, volgens hem, veel andere zeer wezenlijke taken voor de vrouw weggelegd, zoals het onderwijzen van kinderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer