Kerk & religie

„Kerk moet aan seksuele opvoeding doen”

DRACHTEN - Wanneer hij voor het stoplicht staat en een aantrekkelijke vrouw ziet, kan hij constateren dat zij mooi is. „Als gezonde man kan ik dan mijn gedachten zo voeden dat er begeerte ontstaat. Dat wil ik niet, dus ik kan als christen beter besluiten te kijken of het stoplicht al op groen springt. Als ik mijzelf ken op dit gebied, weet ik waar mijn grenzen liggen.”

Gijsbert Wolvers
21 April 2006 09:37Gewijzigd op 14 November 2020 03:40
DRACHTEN – Pastor Bart Broekman van de Bethelgemeente in Drachten: „Wij zijn er duidelijk in dat Gods wet zegt dat seksualiteit niet los mag worden gezien van liefde en trouw en dat seksualiteit binnen de bescherming van het huwelijk mooi kan zijn. Maar
DRACHTEN – Pastor Bart Broekman van de Bethelgemeente in Drachten: „Wij zijn er duidelijk in dat Gods wet zegt dat seksualiteit niet los mag worden gezien van liefde en trouw en dat seksualiteit binnen de bescherming van het huwelijk mooi kan zijn. Maar

Dat zegt Bart Broekman (39), pastor van de vrije baptistengemeente Bethel in Drachten. Bethel en het christelijke opinieblad CV.Koers organiseerden vrijdag de conferentie ”Open en Bloot”, over het bespreekbaar maken van seksualiteit in de kerk.Een van de aanleidingen voor het beleggen van de conferentie is dat Broekman, verantwoordelijk voor de pastorale zorg bij de Bethelgemeente, en andere leidinggevenden in het pastoraat regelmatig signalen krijgen dat jongeren en ouderen kampen met problemen rond seksualiteit. „Mensen lopen erin vast. Dat betreft een breed scala aan problemen. Uit het Evaonderzoek in 2004 bleek dat één op de drie echtparen problemen heeft met seksualiteit. Verder krijgen we signalen over seksverslaving en overspel. Zo is er ook bij de in onze gemeente voorkomende echtscheidingen, vaak een derde in het spel.”

Daarnaast zijn sommige -oudere- echtparen ten opzichte van elkaar niet open over hun seksuele gevoelens. Een heel andere groep vormen de mensen met homofiele gevoelens. „Bovendien infiltreert het verseksualiseerde denken ook in het leven van christenen.”

Breder effect
Om het effect van de conferentie te verbreden naar de gevestigde kerken, haakte het opinieblad CV.Koers aan bij de organisatie. „Zo’n 300 mensen, vooral predikanten, pastores en ambtsdragers, bezoeken het congres”, aldus Broekman. „Die komen uit de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, hervormde gemeenten, gereformeerde kerken en evangelische, baptisten- en pinkstergemeenten.”

De kerk heeft volgens de baptistenpastor ook een taak als het gaat om seksuele opvoeding. „Seksualiteit moet dus in de prediking en in het pastoraat aan de orde komen.”

Broekman zal niet schromen het voorbeeld van de aantrekkelijke vrouw voor het stoplicht in zijn preek te noemen. „Hoewel je ook niet te vaak voorbeelden van jezelf moet noemen. Maar pastores moeten zich kwetsbaar durven opstellen. Veel mannen zullen zich in zo’n voorbeeld herkennen en verrast zijn dat ook voorgangers soms met verleidingen op seksueel gebied kampen. Zij dienen inlevingsvermogen te hebben en zich niet boven de gemeenteleden te verheffen.”

Ook moet de gemeente aandacht hebben voor het voorkomen van seksuele problemen en voor ”genezende begeleiding”, een combinatie van pastoraat en hulpverlening, waar evangelische gemeenten als Bethel veel aandacht aan besteden. Bethel kent zo’n twintig pastorale hersteleenheden, waar mensen regelmatig bij elkaar komen om over hun problemen te praten. Onder leiding van een van de pastores krijgen zij Bijbels geïnspireerde begeleiding.

Ook is het voor mannen gezond om een vriend of een mannelijk gemeentelid als coach te hebben met wie zij in vertrouwen kunnen spreken over hun streven naar seksuele reinheid, stelt Broekman voor. Ieder gemeentelid van de Bethelgemeente behoort bovendien tot een van de huiselijke kringen van de gemeente, waar seksualiteit eveneens ter sprake kan komen. „In mijn huiskring is daarover een enorme openheid.”

Keurslijf
De conferentie kreeg brede aandacht van de media, tot van de omroep BNN toe. „De seculiere pers vroeg ons: Willen jullie ons weer in het oude keurslijf terugduwen? Wij zijn er duidelijk in dat Gods wet zegt dat seksualiteit niet los mag worden gezien van liefde en trouw en dat seksualiteit binnen de bescherming van het huwelijk mooi kan zijn. Maar buiten het huwelijk brengt seksualiteit pijn en verdriet met zich mee.”

Toch mogen de regels rond seksualiteit niet wettisch worden opgelegd, vindt Broekman. „Het doel van de wet moet duidelijk worden gemaakt. De nadruk daarbij hoort te liggen op de liefde. Als mensen een levende relatie met de Heere God hebben, zullen zij ernaar streven Hem niet teleur te stellen door hun seksuele onreinheid.”

Het bewust in stand houden van het taboe op seksualiteit in de kerk is fout, meent de Drachter pastor. „Volgens mij is zo’n houding het gevolg van een andere visie op gemeentezijn. Paulus schrijft in zijn brieven zeer open over seksuele zonden en begeerten. Als je dit onderwerp niet aan de orde stelt, zoeken de mensen hun heil elders: bijvoorbeeld bij seculiere hulpverleners.”

Openheid over seksualiteit is daarom geboden. „Stel seksualiteit in allerlei pastorale groepen en verbanden aan de orde. Onlangs vertelden drie jonge stelletjes uit onze gemeente in ons gemeenteorgaan dat zij God en elkaar hebben beloofd tot aan het huwelijk te wachten met seksuele gemeenschap. Ze zijn daarin heel open. Hun motivatie is hun persoonlijke relatie met God.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer