Verplichte gezinshulp effectief tegen criminaliteit
Het verplicht helpen bij de opvoeding in probleemgezinnen lijkt een effectief middel voor het bestrijden van criminaliteit bij jongeren. In bijna tweederde deel van de geholpen gezinnen was een duidelijke verbetering zichtbaar.
Dit blijkt uit de evaluatie ”Kansen gekeerd? Criminaliteitspreventie door Gezinsondersteuning.” Die beschrijft drie projecten op het gebied van het ondersteunen van opvoeding. Staatssecretaris Kalsbeek van Justitie heeft de evaluatie maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Uit de eerste resultaten blijkt dat kinderen bij deze vorm van begeleiding minder risico lopen in de criminaliteit te belanden. Gezinsproblemen spelen volgens het onderzoek namelijk een belangrijke rol bij het ontstaan van strafbaar gedrag van jongeren.
De drie projecten zijn ingesteld omdat justitie vaak wordt geconfronteerd met kinderen uit probleemgezinnen. In Alkmaar, Arnhem en Almere is een systeem ontwikkeld waarbij deskundigen zo snel mogelijk probleemjongeren signaleren. Daarna probeert een hulpverlener samen met het gezin de situatie te verbeteren. Dat kan door ouders te begeleiden met opvoeden, maar ook door praktische ondersteuning te geven zoals het regelen van een schuldsanering of het verbeteren van de woonomgeving.