Buitenland

Ontmoeting Hu en Bush blijft afstandelijk

WASHINGTON - Het gesprek dat de Chinese president Hu Jintao en zijn Amerikaanse ambtgenoot en gastheer Bush donderdag hebben gevoerd in het Witte Huis duurde minder dan een uur. Van grote harmonie was, zoals bleek uit de uitspraken van beide leiders na afloop van de ontmoeting in het Witte Huis, geen sprake.

Buitenlandredactie
21 April 2006 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 03:40

Bush liet weten dat de relatie tussen de VS en China „volwassen” was geworden en dat „hij mij vertelt wat hij denkt, en ik hem zeg wat ik ervan vind.” „Dat doen wij met respect”, voegde de president eraan toe. Vanwege de onenigheden tussen de twee landen weigerden de VS het bezoek van Hu aan te merken als staatsbezoek. In plaats daarvan wordt van een officieel bezoek gesproken. De Chinese regering noemt de reis van Hu wel een staatsbezoek.De presidenten spraken onder meer over de crises rond de nucleaire programma’s van Iran en Noord-Korea, de situatie in de Sudanese regio Darfur en de waarde van de Chinese munt. China heeft een enorm handelsoverschot met de Verenigde Staten -ter waarde van 160 miljard euro- en volgens Washington is de lage waarde van de munteenheid, de yuan, daar mede de oorzaak van. Amerikaanse producten zijn voor Chinezen daardoor veel te duur. Een doorbraak bereikten de twee leiders niet. Hu sprak vaag over maatregelen die zijn land zou nemen.

Tijdens de uitgebreide welkomstceremonie voor het Witte Huis, vroeg Bush aan Hu om zijn „aanzienlijke invloed” te gebruiken om Noord-Korea ertoe te bewegen af te zien van alle nucleaire ambities. Hu liet weten bereid te zijn met de VS samen te werken om de Noord-Koreaanse en de Iraanse kwestie op te lossen. Hij hield echter vast aan het Chinese standpunt dat de problemen door middel van diplomatie moeten worden opgelost. Inzake Noord-Korea zei Hu dat de onderhandelingen zijn vastgelopen en dat alle partijen „flexibel” moeten zijn.

Bij het Witte Huis had zich een menigte verzameld die demonstreerde tegen mensenrechtenschendingen door de Chinese regering. Onder de betogers waren veel leden van de Falun Gong, een spirituele beweging die door de Chinese regering wordt beschouwd als een staatsgevaarlijke sekte. Op spandoeken werd Hu uitgemaakt voor „Chinese dictator” en beschuldigd van genocide.

Vlak nadat Hu het woord had genomen verstoorde een Chinese vrouw de welkomstceremonie op het gazon van het Witte Huis. In het Engels schreeuwde ze: „President Bush, houd hem (Hu) tegen bij het vervolgen van de Falun Gong!” In het Chinees voegde ze eraan toe: „President Hu, uw dagen zijn geteld!” Beveiligingsagenten verwijderden de vrouw. Bush bood Hu later zijn excuses aan voor het incident.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer