Koninklijk Huis

„Engelse monarchie is symbool van protestantisme”

Koningin Elisabeth is niet alleen staatshoofd, maar ook hoofd van de Anglicaanse Kerk. Wat betekent zij voor christenen uit Engeland en Schotland? Laat zij nog wel eens een Bijbels geluid horen? Een vijftal reacties.

W. G. Hulsman
21 April 2006 08:32Gewijzigd op 14 November 2020 03:40
De Britse koninklijke familie rond de doopplechtigheid van prinses Elisabeth in mei 1926. Foto’s EPA
De Britse koninklijke familie rond de doopplechtigheid van prinses Elisabeth in mei 1926. Foto’s EPA

Ds. J. C. Woodhouse, predikant van de Strict Baptist gemeente in South Chard, Somerset, in Zuid-Engeland: „Ik heb een kaart op de bus gedaan om koningin Elisabeth te feliciteren met haar verjaardag. We hopen dat ze nog lang mag leven. Net als andere predikanten heb ik haar wel eens geschreven in de hoop dat ze dichter bij de Schrift zou leven.Wij zijn blij dat de koningin in haar kersttoespraken uiting geeft aan haar christelijke geloof. Echter, de eed die zij bij haar kroning heeft uitgesproken om zich geheel in te zetten voor het gereformeerd protestantisme heeft zij niet gehouden.

Wij bidden voor haar en haar familie, want de koningin staat onder grote druk vanuit de politiek, maar ook door alle problemen in haar gezin. Ik geloof dat zij een modelvrouw is: geen overspel et cetera.”

Mark Holmwood, docent Engels -native speaker- aan het Van Lodensteincollege in Amersfoort en geboren Brit: „Koningin Elizabeth is zich zeer van haar plicht bewust en erg trouw. Zij vertegenwoordigt de traditionele kant van Engeland. Voor de oudere generatie is zij zeker een voorbeeldfiguur, vanuit de gedachte dat zij als koningin altijd sterk moet zijn. Dat komt nog voort uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

Nu leven we in een tijd waarin mensen meer gevoelens tonen. Daarom is zij voor de jeugd veel minder aansprekend. Dat zij hoofd is van de Anglicaanse Kerk is niet meer dan een titel. Zij gaat vrij regelmatig naar de kerk. Dat is de gewoonte. In haar kersttoespraak spreekt zij het volk bemoedigend toe, maar verder hoor je geen Bijbelse noties doorklinken. Dat mis je wel.”

Ds. Hugh M. Cartwright, predikant van de Free Presbyterian Church of Scotland in de Schotse hoofdstad Edinburgh: „Ik ben loyaal ten opzichte van het Koninklijk Huis. Ik ben dankbaar dat wij een constitutionele monarchie hebben. Wij zijn echter bedroefd over het multiculturele en multireligieuze denken in ons land, en ook in de regering. Terwijl de koningin toch beloofd heeft te waken voor het protestantisme in Groot-Brittannië. De monarchie is voor mij een symbool van het protestantisme hier. Dat moet zo blijven. Ik maak me echter ernstig zorgen over hoe het zal gaan na haar vertrek.

Koningin Elizabeth is het hoofd van de kerk van Engeland, maar niet van die van Schotland. De Schotten hebben de koning of koningin nooit enig geestelijk gezag gegeven. Wel is altijd een vertegenwoordiger van de koning aanwezig op de synode van de Kerk van Schotland. Eén keer kwam de koningin zelf. Toen heb ik haar gezien.”

Prof. E. H. Andrews, hoofdredacteur van de Evangelical Times, een maandelijkse krant voor Bijbelgetrouwe christenen: „Ik ben niet veel jonger dan koningin Elisabeth. Zij 80, ik 73. Dat brengt met zich mee dat ik veel herinneringen aan haar heb, aan haar huwelijk, aan haar kroning en ook uit mijn tijd in het leger. Ik heb veel waardering voor haar. Ze neemt haar taak zeer serieus.

Haar geloof is echter heel formeel. Zij gaat naar de kerk. Trouw, maar verder hoor je weinig. In tegenstelling tot haar vader, van wie ik geloof dat hij een ware gelovige was. Zij is erg formeel.

En of haar geloof invloed heeft op de politiek? De koningin houdt zich ver van de politiek. Welke invloed zij heeft achter de schermen, bijvoorbeeld in haar wekelijkse gesprek met de minister-president, weten wij niet. Ze heeft erg veel kennis, dat is zeker.”

Mr. D. P. Rowland, secretaris-generaal van de Trinitarian Bible Society (de Engelse tegenhanger van de GBS), gevestigd in Londen: „Wij danken de Allerhoogste ervoor dat Hare Majesteit Koningin Elizabeth II haar 80e verjaardag mag beleven. Het grootste deel van die jaren is zij koningin geweest. Door haar inzet heeft zij het respect en de toewijding van vele miljoenen mensen over heel de wereld gewonnen.

Toen de koningin in 1953 werd gekroond heeft zij in haar kroningseed beloofd het gereformeerd protestantisme te zullen handhaven. Wij bidden dat de Heere haar genadig zou willen zijn op haar hoge leeftijd en haar een waar verstaan van Zijn Woord zou willen schenken en dat zij zichzelf zou mogen vernederen voor de Koning van alle naties.

Zou het zo mogen zijn dat zij in Zijn wijsheid en genadige voorzienigheid in de laatste dagen van haar regering de zegen mag ontvangen om een zorgzame moeder voor de Kerk van God in ons land te zijn. Dat zij een wonderlijk voorbeeld mag zijn van iemand die de Heere der heerscharen vreest, van iemand die zich verheugd in Hem, in Zijn Woord en Zijn dag.

Dat ze iemand mag zijn die grote invloed mag hebben op haar regering, zodat die zal handelen overeenkomstig de gedachte en de wil van God, zoals die is geopenbaard in de Heilige Schrift.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer