Kerk & religie

Golf van geweld tegen Indiase christenen

NEW DELHI - Christenen in India zijn de afgelopen weken getroffen door een golf van geweld. Dat hebben verschillende christelijke hulporganisaties bekendgemaakt.

Kerkredactie
20 April 2006 09:21Gewijzigd op 14 November 2020 03:40
NEW DELHI – In verschillende Indiase deelstaten neemt het geweld tegen christenen toe, zo melden christelijke organisaties. Deze week werden weer meerdere christenen opgepakt. Achter deze acties zitten doorgaans hindoe-extremisten. Christenen maken in I
NEW DELHI – In verschillende Indiase deelstaten neemt het geweld tegen christenen toe, zo melden christelijke organisaties. Deze week werden weer meerdere christenen opgepakt. Achter deze acties zitten doorgaans hindoe-extremisten. Christenen maken in I

De politie, ondersteund door hindoe-extremisten, arresteerde dinsdagavond zeven christelijke leiders. De christenen, onder wie de onafhankelijke pinkstervoorganger Avinash Lal uit Jabalpur (in de deelstaat Madhya Pradesh), zouden zich schuldig hebben gemaakt aan „frauduleuze bekeringsdrang.” Volgens de Amerikaanse christelijke nieuwsdienst Compass Direct werden de arrestanten rond middernacht weer vrijgelaten.Op eerste paasdag vielen in de Indiase deelstaat Karnataka vijftien hindoe-extremisten een kerk aan. Volgens Compass raakte de voorganger van de kerk daarbij gewond aan zijn hoofd en handen. De aanvallers roofden verschillende voorwerpen en brachten later ook schade toe aan het huis van de voorganger en zijn auto.

Dezelfde dag viel een groep van zo’n dertig hindoes christenen aan in Mangalore. Ze brachten voor 3000 euro schade toe aan het gebouw en de spullen van de christenen. Op het moment dat de hindoes binnendrongen, waren er alleen vrouwen en kinderen aanwezig. Voor zover bekend raakte er niemand gewond.

De Indiase politie heeft op 14 april twee vrouwen uit de deelstaat Madhya Pradesh gearresteerd, nadat een man hen had beschuldigd van het ongeoorloofd verspreiden van Bijbelteksten. Volgens het rooms-katholieke persbureau AsiaNews werden de 36-jarige Mariamma Mathew en de 65-jarige B. Godwil er door een anoniem persoon van beschuldigd „de mensen van Jabalpur uit te leggen hoe men in vrede met de leer van de Bijbel leven kan.”

Twee voorgangers raakten vorige week dinsdag zwaargewond toen vijftig hindoes een gebedsbijeenkomst van 500 christenen verstoorden. Verschillende andere christenen liepen lichtere verwondingen op. Ook vernielden de hindoes diverse voorwerpen en stalen ze mobiele telefoons. De aanvallers namen vijf voorgangers mee naar een hindoetempel en probeerden hen met geweld te dwingen een hindoegod te aanbidden.

Tijdens een driedaags evenement in de Indiase deelstaat Orissa heeft een extremistische hindoegroep begin vorige week 344 christenen „opnieuw bekeerd tot het hindoeïsme.” Van tevoren hoopte de hindoepartij Rashtriya Swayansevak Sangh (RSS) 10.000 christenen ertoe te bewegen hun geloof af te zweren.

Op het megafestival waren bijna een half miljoen hindoes af gekomen. Door de media-aandacht bleef het aantal christenen dat toegaf aan de druk vrij laag. De politie was in ruime mate aanwezig.

„De politie voorkwam de ’herbekering’ echter niet”, zegt een woordvoerder van een christelijke organisatie. „Ondanks dat er in Orissa een antibekeringswet van kracht is.”

Niettemin is hij blij met de aanwezigheid van de politie. „Kerken en christenen is geweld bespaard gebleven. Jammer is alleen dat we niet konden voorkomen dat toch meer dan 300 geloofsgenoten hindoe zijn geworden.”

De hindoes richtten zich op christenen die in de laagste kaste zitten. Van oorsprong zijn deze christenen geen hindoe, maar animist.

Eerder deze maand besloot de regering van de Indiase deelstaat Rajasthan tot de spoedige invoering van een antibekeringswet. De Britse mensenrechtenorganisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) maakte bekend dat vertegenwoordigers van minderheidsgroeperingen, zoals christenen en dalits, en mensenrechtenorganisaties de wet zullen aanvechten bij het hooggerechtshof zodra deze van kracht is.

De nieuwe wet verbiedt alle pogingen om mensen door middel van „dwang, verleiding of frauduleuze motieven” te bekeren tot een andere godsdienst. Overtreding van de antibekeringswet leidt tot een celstraf van minimaal twee jaar of tot een geldboete die kan oplopen tot omgerekend ongeveer 650 dollar. Doel van de wet is „handhaving van de harmonie tussen personen met een verschillende religie.”

In vijf andere Indiase deelstaten waar al een antibekeringswet is ingevoerd, zijn christenen regelmatig doelwit van aanvallen door extremistische hindoes. Vaak beschuldigen zij hen ervan mensen te bekeren met dwang of fraude. De antibekeringswetten maken deze retoriek aannemelijk en bevorderen de beschuldigingen en de aanvallen op christenen, aldus CSW.

Antibekeringsijver
- Geweld van hindoe extremisten tegen christenen neemt toe.
- Dinsdag zeven christelijke leiders opgepakt en weer vrijgelaten.
- Ook deelstaat Rajasthan wil spoedig antibekeringswet invoeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer