Binnenland

Kabinet moet knoop doorhakken over koopkracht

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet staat aan de vooravond van een lastig besluit over extra koopkrachtmaatregelen voor burgers die er met de komst van het nieuwe zorgstelsel onbedoeld op achteruit zijn gegaan. Het gaat om ongeveer 800.000 huishoudens, onder anderen gepensioneerden, weduwen, onderwijspersoneel en zelfstandigen.

19 April 2006 19:41Gewijzigd op 14 November 2020 03:40

Zo lopen bijvoorbeeld sommige gepensioneerden tegen het probleem op dat zij niet langer een bijdrage in de ziektekosten krijgen van hun ex–werkgever.Uit cijfers van vakbonden komt naar voren dat sommigen per maand enkele tientjes tot soms enkele honderden euro’s minder te besteden hebben. Het kabinet heeft beloofd onbedoelde effecten van het zorgstelsel in ieder geval te compenseren. Binnen het CDA gaan stemmen op om nog verder te gaan en een „groot gebaar" te maken richting alle burgers. VVD–minister Zalm (Financiën) voelt daar helemaal niets voor.

Uit recente berekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat ongeveer 1,1 miljoen huishoudens hun koopkracht dit jaar zien dalen, een deel daarvan als gevolg van bewuste keuzes van het kabinet. Voor de meeste mensen pakt de koopkracht dit jaar echter beter uit dan bij Prinsjesdag nog werd verwacht.

Desondanks overheerst vooral bij het CDA na de nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen het gevoel dat burgers nog meer in hun portemonnee willen zien dat het beter gaat met de Nederlandse economie. Dinsdagavond beraadde de CDA–top zich nog urenlang in het torentje van premier Balkenende over mogelijke maatregelen.

CDA en VVD kunnen het echter vooralsnog niet eens worden. Vorige week nog verliet CDA–minister De Geus (Sociale Zaken) boos een overleg met collega–ministers, onder wie Zalm.

Het probleem is lastig omdat bij de compensatie voor specifieke groepen, waarvoor volgens ingewijden ongeveer 400 miljoen euro nodig kan zijn, moeilijk maatregelen zijn te bedenken die precies voor de juiste groepen voordeel opleveren.

Donderdag praten de meest betrokken ministers over de koopkracht voor dit jaar. Vrijdag praat het voltallige kabinet er voor de eerste keer over. Naar verwachting hakt de ministerraad pas volgende week definitief de knoop door. Binnen de regeringspartijen lijkt in ieder geval iedereen er van doordrongen dat voorkomen moet worden dat de discussie over de koopkracht net als in december vorig jaar uitdraait op een crisis binnen de coalitie. Toen leidde een botsing tussen CDA–fractievoorzitter Verhagen en minister Zalm over een extraatje van 35 euro bijna tot de val van het kabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer