Kerk & religie

Grondvlak

De christelijke gereformeerde kerk te Purmerend neemt eind deze week haar kerkgebouw De Schuilplaats in gebruik, zo meldde het CGK-orgaan De Wekker vorige week.

19 April 2006 09:19Gewijzigd op 14 November 2020 03:40
PURMEREND – De christelijke gereformeerde kerk te Purmerend neemt eind deze week haar kerkgebouw, De Schuilplaats, in gebruik. In oktober 2004 werd het bedehuis grotendeels door brand verwoest. - Foto Gerritjan Huinink
PURMEREND – De christelijke gereformeerde kerk te Purmerend neemt eind deze week haar kerkgebouw, De Schuilplaats, in gebruik. In oktober 2004 werd het bedehuis grotendeels door brand verwoest. - Foto Gerritjan Huinink

In oktober 2004 werd het bedehuis grotendeels door brand verwoest. Inmiddels is De Schuilplaats hersteld en zelfs uitgebreid.Ter gelegenheid van de heropening wordt vrijdagavond een dienst gehouden, „waarbij tevens afscheid genomen wordt van de Taborkerk, het kerkgebouw waar de gemeente vanaf de dag van de brand gastvrij een tijdelijk thuis vond.” De dienst begint om 19.00 uur in de Taborkerk, waarna lopend de gang wordt gemaakt naar het vernieuwde kerkgebouw aan de Rivierenlaan 283. Hier wordt de dienst vervolgd. Zaterdag is er van 10.30 tot 13.00 uur open huis in De Schuilplaats.

ICF Apeldoorn

In Apeldoorn komt waarschijnlijk een multiculturele gemeente. Op de website www.icfapeldoorn.nl zetten de initiatiefnemers hun plannen uiteen. Morgenavond heeft een informatiebijeenkomst plaats.

„We willen dat de komende jaren in Apeldoorn een nieuwe, multiculturele gemeente ontstaat”, aldus de initiatiefnemers („enkele jonge christenen uit Apeldoorn, afkomstig uit verschillende reformatorische kerken”). Het toewerken naar zo’n gemeente is volgens hen „geen doel in zichzelf, maar een middel: om mensen in contact te brengen met Jezus Christus, om samen te leren gehoorzame discipelen van Hem te zijn. Ook willen we onderdak bieden aan allochtonen die al christen zijn, maar die nog niet zijn aangesloten bij een andere groepering. Iedere christen heeft zijn eigen manier van omgaan met de Bijbel, en we willen de sterke kanten van zoveel mogelijk culturen combineren.”

„Inspirerend voorbeeld” voor ’Apeldoorn’ is de International Christian Fellowship (ICF) te Rotterdam, een in 2000 gestarte multiculturele gemeente. Het team ICF Apeldoorn is ook lid van het netwerk International Church Plants (ICP): een netwerk van gemeentestichtingsteams in verschillende grote steden. Oprichter hiervan is evangelist Theo Visser. Hij coacht het project in Apeldoorn.

Over de werkwijze melden de initiatiefnemers dat via deur-aan-deurwerk contacten worden gelegd in het meest multiculturele deel van Apeldoorn: Apeldoorn-Noordoost. „Zo ontstaat inzicht in de leefwereld van de doelgroep en kunnen gesprekken rondom de Bijbel ontstaan. Belangstellenden kunnen vervolgens al snel een plek krijgen in een huiskring of bijbelstudiegroep.” Als er een aantal van dit soort groepen is ontstaan, wordt begonnen met zondagse samenkomsten.

Om praktische redenen kiest het team in deze eerste fase voor een interkerkelijke insteek, aldus de website. „Na verloop van tijd vinden we graag aansluiting bij een Apeldoornse moedergemeente. Uiteindelijk verlangen we ernaar dat God geëerd wordt doordat steeds meer mensen Hem gaan gehoorzamen.”

Kerken Woerden

De gereformeerde kerk vrijgemaakt Bodegraven-Woerden en de christelijke gereformeerde kerk te Woerden willen samen één gemeente gaan vormen. De beide kerken zien geen reden om langer gescheiden op te trekken, zo melden ze in een persbericht; „samen staan ze op de basis van Gods Woord, de Bijbel.”

Beide kerken blijven lid van hun eigen kerkverband. Er zal sprake zijn van een zogenoemde samenwerkingsgemeente. De gemeente zal twee wijken hebben: de wijk Woerden (met als predikant ds. J. Groenleer, CGK) en de wijk Bodegraven (met als predikant ds. H. ten Brinke, GKV). Het is de bedoeling dat het proces van samengaan met Pinksteren 2008 voltooid is.

Vrijdag wordt het proces gestart. Op de zondagmorgen daarna, op 23 april, gaat ds. Groenleer voor in de gereformeerd vrijgemaakte Ichthuskerk (Stationsweg) te Bodegraven en ds. Ten Brinke in de christelijke gereformeerde Rehobothkerk (Leidsestraatweg) te Woerden. „Dit is het begin van een regelmatige ’kanselruil’ door de twee predikanten”, aldus het persbericht.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer