Kerk & religie

China: Eerste internationale religieuze bijeenkomst

HANGZHOU (ANP) - China is voor het eerst sinds de oprichting van de communistische staat in 1949 het toneel van een internationale religieuze bijeenkomst. Boeddhistische leiders uit meer dan dertig landen zijn samengekomen in de oostelijke stad Hangzhou voor een forum. China is formeel atheïstisch en religieuze uitingen worden in het land streng gecontroleerd.

13 April 2006 22:59Gewijzigd op 14 November 2020 03:39

Onder de aanwezigen is de door China benoemde tweede man binnen het Tibetaans boeddhisme, de panchen lama. Deze 16-jarige Gyaltsen Norbu debuteerde woensdag op het wereldtoneel en donderdag hield hij een toespraak waarin hij China prees als een natie „met goede voorwaarden” om het boeddhistisch geloof te belijden, zo berichtten Chinese media en de Britse omroep BBC.In het door China bezette Tibet wordt het Tibetaans boeddhisme door Peking stevig onder de duim gehouden. De geestelijk leider, de dalai lama, leeft al sinds 1959 in ballingschap in India. Hij wees ooit een andere panchen lama aan, maar die staat naar verluidt al sinds 1995 onder huisarrest. Hij was toen 6 jaar oud en is door mensenrechtenorganisaties omschreven als de jongste politieke gevangene ter wereld.

China telt ongeveer 100 miljoen boeddhisten op een bevolking van 1,3 miljard. De communistische machthebbers geven deze groep enige ruimte, omdat het boeddhisme niet echt wordt beschouwd als staatsondermijnend. Chinese christenen worden harder aangepakt. Ze mogen alleen naar door de staat gecontroleerde kerken. De spirituele groep Falun Gong is helemaal verboden, omdat zij het gezag van de staat zou ondermijnen. Voor aanhangers van de Falun Gong is er geen enkele clementie.

De bijeenkomst in Hangzhou is een nieuwe aanwijzing dat China worstelt met een ideologisch vacuüm. Na de Culturele Revolutie (1966-1976) waarbij alles wat religieus was werd verwoest, volgde langzaam de economische opmars van China en de openstelling van de natie. China is momenteel een van de grootste economieën ter wereld en de communistische leer is al jaren op zijn retour.

Peking beseft heel goed dat de bevolking snakt naar een nieuwe leidraad in het leven en dan het liefst in het zicht van de politieke leiding. Religieuze uitingen mogen niet ten koste gaan van de almacht van de communistische staat. Peking is bijvoorbeeld al enige tijd bezig om de leer van Confucius, een Chinese filosoof, extra te promoten, onder meer door zowel binnen als buiten China academies te openen waar de levensbeschouwing van de geleerde uit de vijfde eeuw voor Christus kan worden bestudeerd.

Het boeddhistisch forum, dat tot zondag duurt, past in dit beleid. De vergadering is bedoeld om aan buitenlandse critici te tonen dat er religieuze vrijheid bestaat in de volksrepubliek, zeker aan de vooravond van een bezoek van president Hu Jintao aan de Verenigde Staten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer