„Iraniërs bidden voor minister Verdonk”
ALMERE - Zijn gemeente bestaat voor 99 procent uit ex-moslims die in Nederland christen zijn geworden. Onder hen bevinden zich twaalf uitgeprocedeerde asielzoekers, die de politieke discussie over uitzetting van Iraanse bekeerlingen nauwgezet volgen. Ds. Vrezh Babakhani: „Als minister Verdonk hen terugstuurt naar Iran, onthoudt ze een zegen aan Nederland en brengt ze deze mensen in gevaar.”
Ds. Babakhani (44) is voorzitter van de Iraanse Kerk in Nederland. Het kerkgenootschap, met gemeenten in Groningen, Almere en Leidschendam, telt zo’n 120 leden. Het ontstond elf jaar geleden uit evangelisatiewerk waarmee Babakhani samen met andere Iraniërs was begonnen.Woensdagmiddag zou een delegatie van de kerk een gesprek hebben met enkele Kamerleden, voorafgaand aan het debat over terugkeer van uitgeprocedeerde christenasielzoekers naar Iran.
Dat uitzetting gevaar oplevert, staat voor ds. Babakhani vast. Zelf vroeg hij veertien jaar geleden in Nederland asiel aan. In Iran liep hij gevaar omdat hij zich actief bezighield met evangelisatie onder moslims. Na negen maanden kreeg hij een verblijfsvergunning.
Naast een fulltime baan in de administratieve sector, nodig om in het levensonderhoud van zijn gezin te voorzien, zet de predikant zich in voor de Iraanse kerk. Evangelisatie heeft een belangrijke plaats in zijn agenda. „Het ligt op mijn hart het Evangelie aan de Iraniërs door te geven.”
Wat betekent het voor Iraanse moslims in Nederland om christen te worden?
„Het is een openbaring voor hen dat Jezus anders is dan alle profeten en schriftgeleerden. Hij is de Redder Die is gekruisigd en opgestaan, de levende Heer. Zijn woorden, beloften en wonderen spreken de mensen aan.”
Hoe reageert hun omgeving als ze christen worden?
„Volgens een van de wetten van de islam moet een moslim die het geloof de rug toekeert, worden gedood. Als een Iraniër christen wordt en zijn familieleden zijn fanatieke moslims, is de situatie levensgevaarlijk. In Nederland zijn veel Iraniërs geen betrokken moslims.
Wel worden we hier soms bedreigd door islamitische groeperingen uit andere landen, omdat we onder moslims evangeliseren. In Iran is de situatie nog vele malen gevaarlijker.”
Hebt u zicht op wat er gebeurt met uitgeprocedeerde christen-Iraniërs die worden uitgezet?
„Drie jaar geleden is een echtpaar met kinderen vanuit Nederland gedwongen teruggekeerd. Ik kende hen niet persoonlijk, maar heb gehoord dat ze na aankomst op het vliegveld zijn gearresteerd en gevangengezet. Sindsdien heeft niemand meer iets van hen vernomen. In het algemeen is de situatie van christenen in Iran de afgelopen twee jaar verslechterd.”
Hoe is de stemming onder uitgeprocedeerde asielzoekers binnen uw kerk?
„Ze zijn bang dat ze bij terugkeer naar hun land in de gevangenis worden gezet en misschien gedood. Of ze zouden moeten liegen en zeggen dat ze geen christen zijn. Dat willen ze niet. Ze willen getuigen van hun geloof.”
Wat kan de Iraanse kerk in Nederland voor hen betekenen?
„We bidden iedere zondag in onze diensten voor de vluchtelingen in Nederland en in het bijzonder voor de Iraanse christenen. We hebben speciale zorg voor hen. Ik houd hen voor dat Jezus Zelf ook vluchteling was. Ik weet niet hoe Jozef en Maria zich in Egypte hebben gevoeld, maar ik zeg altijd: Op een bepaald moment keerden ze terug naar hun eigen land. Ik geloof dat er ook voor ons een dag komt dat de deuren open zullen gaan en wij veilig naar ons land kunnen terugkeren.”
Wat zou u minister Verdonk willen voorhouden?
„Ik zou willen zeggen: Wij, Iraanse christenen, houden van u en bidden voor u en voor de andere ministers die verantwoordelijk zijn voor dit land. We weten dat ze een goede toekomst voor Nederland willen. Volgens ons betekent dat ook dat je gastvrij moet zijn. Iraanse christenen kunnen een zegen zijn voor dit land. Als minister Verdonk hen terugstuurt naar Iran, raakt Nederland die zegen kwijt en lopen deze mensen gevaar.”
Delen de uitgeprocedeerde Iraniërs uw milde houding ten opzichte van de minister?
„Ja, we moeten iedereen liefhebben. We zijn tegen de beslissing die minister Verdonk heeft genomen, maar dat betekent niet dat wij geen respect voor haar hebben. We zijn niet boos op haar, maar we zeggen wel: Iraanse christenen moeten ergens een plek hebben om te leven. We hebben jullie liefde, bescherming en steun nodig.”