Binnenland

SGP in Ede verbolgen over „Wit-Russische toestanden”

EDE - Voor de zoveelste opeenvolgende keer in zo’n dertig jaar zit de SGP niet in het college van Ede dat gisteravond werd geïnstalleerd. Fractievoorzitter Kisteman windt zich op over het „door het CDA gespeelde machtsspelletje” rond de collegevorming. „Dit zijn Wit-Russische toestanden.”

Niek Stam
12 April 2006 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:39
Kisteman
Kisteman

Ondertussen zegt geen van de collegepartijen een gemeentebestuur met de SGP te hebben geblokkeerd.Het lijkt welhaast een mysterieuze oorzaak te hebben dat de staatkundig gereformeerden ook dit jaar weer ontbreken in het Edese college. Alle coalitiepartijen tonen zich namelijk vol lof over de betrouwbaarheid en de bestuurscapaciteiten van de SGP’ers, zo blijkt uit een korte belronde.

Maar toch ontbreekt de Edese SGP (6 zetels) opnieuw. De reden? Volgens het CDA (8 zetels) wilden PvdA (6) en VVD (5) niet. Volgen ChristenUnie (6) en VVD wilde het CDA „niet genoeg.” PvdA geeft aan het wel best te vinden zo, „maar we hebben de SGP nooit uitgesloten.”

Is het dan toch het CDA geweest? Informateur W. Dekker, van die partij, ontkent dat met kracht. „Wij hebben altijd een afspiegeling van de verkiezingsuitslag voorgestaan. Maar ik kan het CDA-standpunt eigenlijk niet verwoorden, want als informateur moest ik onafhankelijk blijven.”

Er is kritiek op uw onafhankelijkheid? U was ook nog CDA-lijsttrekker en kandidaat-wethouder.

Dekker: „Zo gaat het al jaren in de Edese politiek. Bovendien ben ik mijns inziens objectief gebleven. Nummer twee op de lijst heeft voor ons de onderhandelingen gevoerd.”

SGP-fractievoorzitter L. Kisteman heeft geen goed woord over voor Dekkers rol tijdens de formatie. „Van tevoren stond al vast dat het CDA alleen met het huidige college door wilde. Uiteindelijk hebben we voor spek en bonen meegedaan. Een grote groep kiezers wordt zo buitenspel gezet.”

Een informateur als deze hoort niet meer thuis in de huidige dualistische politiek, betoogt Kisteman. „Een zittend wethouder moet niet ook nog eens op de lijst van zijn partij staan.”

Toch heeft ook de SGP ingestemd met deze procedure voor een informateur.

Kisteman: „Het is inderdaad de jarenlange gewoonte in Ede om de lijsttrekker van de grootste partij informateur te maken. Maar daar stemmen we de volgende keer tegen.”

Heeft de Edese SGP het imago dat er niet mee te besturen valt?

„In de beleving van sommigen wel. Er wordt dan verwezen naar de mislukte onderhandelingen van vier jaar terug. Inmiddels is echter duidelijk dat de SGP-kiesvereniging ons nu veel meer speelruimte geeft. Wij hebben voor de verkiezingen duidelijk laten weten: een SGP-wethouder gaat democratisch genomen besluiten gewoon uitvoeren, ook als ze tegen zijn eigen standpunt ingaan. Dat wist ook wethouder Dekker.”

Wat vindt de informateur zelf van de houding van de SGP? Dekker: „Ik begrijp de teleurstelling van de partij. Maar dit college was de enige optie die bij niemand bezwaren opriep. Ook de SGP was er niet tegen.”

Volkomen onjuist, aldus Kisteman. „De SGP is altijd heel helder geweest: wij horen erbij.”

Blijft over de rol van de ChristenUnie. Fractievoorzitter Dick Stellingwerf zei gisteravond de afwezigheid van de SGP te betreuren. Kisteman looft het optreden van die partij. „De enige die tot het einde probeerde om ons mee te nemen.”

CDA-onderhandelaar Komdeur laat daarentegen weten het leedwezen van de ChristenUnie niet te kunnen plaatsen. „Als men de SGP zo graag mee wilde hebben, had men uit de onderhandelingen moeten stappen.”

Kisteman: „Buitengewoon flauw, zo’n suggestie. Je kunt de ChristenUnie niet verwijten in het college te willen komen.”

VVD-onderhandelaar Hulsebos laat weten de SGP nooit te hebben geblokkeerd. Hulsebos: „Waarom ze er niet bij zijn? Ik denk dat het CDA niet bepaald tot het uiterste is gegaan om de SGP erbij te krijgen.”

Hoewel ook de PvdA zegt de SGP nooit te hebben uitgesloten, liet lijsttrekker Van der Pol voor de verkiezingen weten in principe niet met de SGP te willen besturen.

Was zo niet een weg vrijgekomen voor een coalitie met SGP en zonder PvdA? Komdeur: „Nee. Wij wilden een college dat de uitslag weerspiegelt.”

„Daar horen wij dan toch ook bij?” vindt Kisteman. „Dit bewijst dat het CDA nooit zonder de PvdA verder wilde. Men is bang dat die partij dan de volgende verkiezingen wint en het CDA vervolgens links laat liggen.”

Pure machtspolitiek, zo concludeert de SGP’er over de rol van de christendemocraten. „Met de komst van de SGP in het college, die maar twee zetels minder telt dan het CDA, zagen de christendemocraten hun tweede wethouderszetel verdwijnen, en die macht wilde men niet kwijt. Dit doet denken aan Wit-Rusland.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer