Binnenland

„Moslims zijn zondebok bij problemen"

DEN HAAG (ANP) – De veelgehoorde constatering dat de islam principieel strijdig is met democratie en mensenrechten, is onjuist. Dat concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid WRR in een advies aan het kabinet. Het rapport “Dynamiek in islamitisch activisme” wordt woensdag aangeboden aan minister Bot van Buitenlandse Zaken

10 April 2006 19:54Gewijzigd op 14 November 2020 03:38

In een gesprek met het ANP stelt WRR–onderzoeker Jan Schoonenboom dat politici op moeten houden met „islam–bashen", het telkenmale beschimpen van de islam. „Moslims worden voor veel problemen de zondebok gemaakt", zegt Schoonenboom in het interview.Het rapport, waarvoor de WRR drie jaar onderzoek deed, stelt dat er binnen het islamitisch activisme wel degelijk stromingen zijn die streven naar democratische hervormingen. De WRR pleit ervoor dat Nederland en de Europese Unie openlijk steun verlenen aan deze bewegingen, zoals de Moslimbroederschap in Egypte en de Hizbollah in Libanon.

Ook met de regerende Hamas in de Palestijnse gebieden moeten gesprekken worden begonnen, meent Schoonenboom. Met de komst van Hamas verbrak de Nederlandse regering de contacten met de Palestijnse regering.

De WRR onderzocht wat het betekent als moslimlanden de sharia, de islamitische wetgeving, invoeren. Het beeld dat dat leidt tot bijvoorbeeld lijfstraffen klopt alleen voor landen als Sudan, Iran en Saoedi–Arabië. Maar in andere landen vinden democratische hervormingen plaats onder de vlag van sharia. Zo is nieuwe wetgeving in Marokko en Egypte in het voordeel van vrouwen.

De WRR constateert dat angst voor moslims en de islam in Nederland heeft postgevat en moslims zich vanwege hun religie steeds meer onwelkome vreemdelingen voelen. „Als je als moslim in Nederland steeds maar hoort dat de islam gelijk staat aan geweld en dat je behoort tot een vijfde colonne, dan voel je je vreemdeling", aldus Schoonenboom.

Er moet daarom voor de WRR in eigen land een cultuuromslag plaatsvinden: erkend moet worden dat de islam wel degelijk een rol kan spelen bij het realiseren van democratie en mensenrechten. Het debat in Nederland is volgens de WRR veelal gevoerd met onvoldoende kennis van de islam en de verscheidenheid in islamtische stromingen in Nederland. Een partij die zich baseert op de islam of de moslimidentiteit kan een constructieve bijdrage leveren aan het politieke debat, aldus de WRR. „Islamitisch geïnspireerde politieke partijen kunnen een stem geven aan degenen die zich in de vertegenwoordigende organen van moslims niet vertegenwoordigd weten".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer