„Herstart oliewinning Shell in Nigerdelta nabij”
DEN HAAG/PARIJS (ANP/RTR) - Oliemaatschappij Shell hoopt snel weer aan het werk te kunnen in een van haar olievelden in de Nigerdelta in Nigeria.
Rebellen houden het Nederlands-Britse concern in het uitmondingsgebied van de rivier de Niger nu al bijna twee maanden in hun greep. Mede door het productieverlies in Nigeria van zo’n 500.000 vaten (van 159 liter) olie per dag steeg de olieprijs de afgelopen weken richting een recordniveau van 70 dollar per vat.Inmiddels is de prijs teruggezakt tot zo’n 67 dollar per vat na uitlatingen van Malcolm Brinded, productiechef van Shell, vrijdag in Parijs. De Brit zei te verwachten dat Shell „binnen een paar dagen” weer veilig aan de slag kan op het olieveld vlak voor de kust van Nigeria, waar dagelijks 120.000 vaten olie worden gewonnen. Shell is de grootste buitenlandse olie- en gasproducent in Nigeria.
Brinded deed zijn uitspraken op een energiecongres in de Franse hoofdstad. De eveneens in Parijs aanwezige Nigeriaanse olieminister Edmund Daukoro zei te verwachten dat het olieveld volgende week en het grotere Forcadosolieveld, waar Shell dagelijks 380.000 vaten olie oppompt, binnen een maand weer in bedrijf is.
Shell trok zich in februari terug uit delen van de Nigerdelta na een nieuwe golf van geweld van militante Nigerianen tegen buitenlandse olieconcerns. De Nigerdelta is het belangrijkste oliewingebied van Afrika. De lokale bevolking probeert door aanslagen, gijzelingen en bezettingen greep te krijgen op de olie-inkomsten.
De Nigeriaanse regering hield woensdag besprekingen met stamhoofden in de regio. De rebellen lieten gisteren in een reactie weten iedereen die terugkeert naar de verlaten olie-installaties te zullen doden. Ze eisen behalve zeggenschap over de enorme reserves in de delta tevens 1,5 miljard dollar compensatie voor de olielekken die zouden zijn veroorzaakt door Shell. Verder eisen de militanten vrijlating van twee Ijaw-stamhoofden.
Shell was niet aanwezig bij de besprekingen woensdag tussen de stamhoofden en de Nigeriaanse regering. „Dat was een puur Nigeriaanse aangelegenheid”, zo liet een woordvoerder van Shell in Den Haag weten.
Hij bevestigde dat Shell in het Afrikaanse land momenteel bekijkt of een terugkeer van het personeel naar het olieveld veilig is.