EU en VS schorten steun Palestijnen op
BRUSSEL/GAZA - De Europese Commissie heeft betalingen aan de Palestijnse regering „vooralsnog” opgeschort wegens het aantreden van het radicale Hamaskabinet. Ministers van Buitenlandse Zaken vellen volgende week een definitief oordeel, maakte een woordvoerster van de Commissie vrijdag bekend.
Ook de Verenigde Staten bevriezen hun directe financiële steun aan de Palestijnse regering, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken.De opschorting van Brussel heeft effect op Europees hulpgeld dat de Commissie zelf aan de Palestijnen uitbetaalt. De beslissing van de Commissie betekent niet dat de ministers maandag in Luxemburg eenzelfde besluit zullen nemen, voegde zij eraan toe. Het dagelijks bestuur van de EU voert tot die tijd echter een beleid „van maximale voorzichtigheid”, aldus de functionaris.
Ze concludeerde dat de nieuwe regering nog niet aan de eisen van de internationale gemeenschap heeft voldaan. Hamas heeft Israël nog niet erkend en ook het geweld nog niet afgezworen. Ook de Verenigde Staten willen pas weer betalen als Hamas aan deze voorwaarden voldoet, maar ze zullen wel hun humanitaire hulp aan het Palestijnse volk via VN-agentschappen opschroeven.
Hamas zelf heeft vrijdag de Europese Commissie opgeroepen de hulp niet te staken. Dat zou, volgens een verklaring, een „collectieve straf” voor het Palestijnse volk zijn. De Palestijnse Autoriteit sprak van chantage die niet zal worden geaccepteerd. „Hamas is democratisch gekozen en het Palestijnse volk wordt nu gestraft voor zijn keuze”, aldus een regeringswoordvoerder.
De Israëlische regering prees het voorgenomen EU-besluit en ziet het als een teken van toenemende internationale eensgezindheid om Hamas te isoleren.
Hamas heeft Israël een veelomvattend bestand geboden in ruil voor de garantie dat het Israëlische leger in de Gazastrook en op de Westoever geen militante Palestijnen meer aanvalt. Israëlische politieke en militaire bronnen deden het aanbod af als een truc.
Israël weigert met de nieuwe Palestijnse regering in onderhandeling te treden. Hamas moet eerst het geweld afzweren en de Joodse staat erkennen.
Het voorstel van Hamas werd via Egyptische bemiddelaars en andere tussenpersonen aan Israël overgebracht, meldde de gezaghebbende Israëlische krant Ha’aretz gisteren.
Een Hamasfunctionaris zei gisteren op voorwaarde van anonimiteit dat zijn groepering bereid was om te onderhandelen over een tweestatenoplossing, wat impliciete erkenning van Israël zou betekenen. De Palestijnse premier Ismail Haniyeh zou dit volgens de functionaris later op de dag laten weten aan president Mahmud Abbas.
Hamas wil zo de internationale druk op de groepering, waardoor de Palestijnse schatkist leeg is, verminderen en Abbas de kans geven de vredesonderhandelingen met Israël te hervatten, aldus de functionaris. In ruil moet Abbas de grondwettelijke rechten van Hamas respecteren, zei de functionaris.
Abbas heeft de afgelopen tijd maatregelen genomen om de macht van Hamas op veiligheidsgebied in te perken.
Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde sceptisch op de manoeuvres van Hamas. Hij deed deze af als „verbale gymnastiek.”