Grondvlak
Ev. luth. gemeente Purmerend
De evangelisch-lutherse gemeente in Purmerend gaat haar kerkgebouw restaureren. Op dit moment is de gemeente bezig met het ontruimen van de kerk aan de Hoogstraat, zodat de aannemer op 29 mei met de restauratie kan beginnen. Volgens het Noordhollands Dagblad is het leeghalen en inpakken logistiek een lastige klus, omdat de diensten in de Lutherse kerk tot 29 mei gewoon zullen doorgaan. Het kerkmeubilair wordt tegen beschadigingen beschermd. Vanaf die datum maakt de evangelisch-lutherse gemeente gebruik van de Doopsgezinde Vermaning (Taborkerk) in Purmerend.Cgk Eindhoven
De gezamenlijke avondmaalsvieringen van de christelijke gereformeerde en de Nederlands gereformeerde kerk in Eindhoven zijn opgeschort. Dat blijkt uit het voorjaarsvergaderingverslag van de classis Utrecht van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), opgenomen in het jongste nummer van het CGK-orgaan De Wekker.
Op de najaarsvergadering 2005 van de classis meldde de Eindhovense cgk al de „opgetreden spanning” die in de gemeente was ontstaan naar aanleiding van een besluit van de Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) met betrekking tot „de toelating tot het avondmaal van homoseksueel samenlevende leden, zij het onder bepaalde voorwaarden.”
Namens de classis is toen een appel gedaan op de Ngk, „maar blijkens een antwoordschrijven zal men daar niet op terug komen”, aldus het verslag. „De gezamenlijke avondmaalsvieringen zijn daarom opgeschort.”
Cgk Nieuwegein
De Wekker meldt verder dat de cgk/Ngk van Nieuwegein „onvoldoende tijd” heeft gehad om de classis te laten weten wat het uiteindelijke kerkenraadsstandpunt wordt inzake ”vrouw en ambt”.
De voorjaarsvergadering 2005 van de classis Utrecht besloot de samenwerkingsgemeente van Nieuwegein „dringend te verzoeken het besluit tot openstelling van de ambten voor de zusters van de gemeente te herzien.” Dit „mede met het oog op de eenheid van de kerken.”
De Nieuwegeinse kerkenraad heeft nu „een traject uitgezet voor de komende maanden, zodat we op de volgende vergadering (op 12 oktober, red.) meer zullen weten”, aldus het verslag van de voorjaarsvergadering 2006.
Aan de cgk van Woerden verleende de classis Utrecht toestemming tot het nauwer samenleven met de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Bodegraven.
Vledderveen
De hersteld Nederlands hervormde evangelisatie Vledderveen heeft sinds enkele weken een eigen website. Op www.hhgvledderveen.web-log.nl staat onder andere informatie over verenigingen en samenkomsten, zo meldt de evangelisatie in een persbericht. De website heeft volgens haar niet alleen als doel de eigen leden te informeren over verschillende activiteiten, „maar wil ook voor vakantiegangers en toeristen die in de vakantieperioden hun vakantie vieren in Drenthe en omgeving informatie verschaffen.”
In de zomer kan het kerkzaaltje worden uitgebreid van 75 tot een kleine 200 zitplaatsen. Het is de bedoeling dat nog voor de zomer de Evangelisatie wordt geïnstitueerd tot een volwaardige gemeente, aldus het persbericht.
Kerk verbouwd tot kantoor
De verbouwing van de voormalige Noorderkerk in Apeldoorn is afgerond. Het computersoftwarebedrijf Pallas Athena bv kocht het gebouw in 2004 van een aannemer die de verbouw van de kerk tot kantoor niet rond kreeg.
De kerk werd in 1997 door de gereformeerde kerk van Apeldoorn definitief onttrokken aan de eredienst. Tot oktober 1995 verhuurde de gereformeerde kerk het kerkgebouw, dat op een steenworp afstand staat van de Grote Kerk aan de Loolaan, aan de hervormde buitengewone wijkgemeente Eben-Haëzerkerk. Omdat de kerk voor deze gemeente te klein werd en omdat er geen zalen bij het kerkgebouw waren, besloot de hervormde wijkgemeente tot nieuwbouw van een kerkgebouw aan de Zonnedauw in Apeldoorn. Die kerk werd in oktober 1995 in gebruik genomen.
De Noorderkerk, die na 1995 niet meer werd gebruikt voor erediensten, dreigde te verpauperen. In 1997 werd het gebouw verkocht aan een projectontwikkelaar. Omdat deze problemen kreeg met vergunningen om het rijksmonument te verbouwen, raakte het gebouw verder in verval. In mei 2004 kocht Pallas Athena het.
Directielid B. Slof, zegt blij te zijn met het voor Apeldoorn zo beeldbepalende gebouw. „Natuurlijk heeft het ons extra geld gekost om dit gebouw geschikt te maken als kantoor, maar nu het klaar is, hebben we ook wel een gebouw dat iedereen weet te staan en te vinden.”
Om het pand, dat dateert uit 1908, geschikt te maken als kantoor moest Pallas Athena ongeveer 2,4 miljoen euro investeren. „Dat is inderdaad meer dan we voor een gewoon kantoorpand op tafel hadden moeten leggen”, geeft Slof toe. „Maar dit gebouw is dat extra geld zeker waard.”
In het voormalige kerkgebouw moest van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg het orgel blijven staan. „We hebben het uiterlijk van het orgel zelfs nog wat opgeknapt omdat het er in de tijd dat het gebouw leegstond allemaal niet beter op was geworden”, aldus Slof. „Wel hebben we de blaasbalg weggehaald omdat we die ruimte nodig hadden. Maar verder staat alles er nog en zou het instrument met wat ingrepen eigenlijk gewoon nog moeten kunnen spelen.”
Vandaag mag de wijkraad een vergadering houden in de kerk. „Daarna wordt het gebouw donderdag officieel geopend, hoewel we er nu al volop in werken”, aldus Slof.
Het directielid kan zich voorstellen dat het voor mensen emotioneel moeilijk kan zijn om te werken in een gebouw dat vroeger als kerk dienst heeft gedaan. „Maar ik heb daar bij onze werknemers nog niemand over gehoord.”
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.