„Eigenlijk getuigt dit inloophuis tegen ons”
DEN HAAG - In december 2002 werd het initiatief voor een inloophuis in Den Haag geboren. Zaterdagmorgen kon Het Kompas, uitgaande van de Gereformeerde Gemeenten, officieel worden geopend. „Eigenlijk is het iets ontzettends dat er in deze stad, met zo veel kerken, een inloophuis moet komen.”
„Het zou ons moeten aangrijpen”, zei ds. J. B. Zippro in zijn meditatie. „De kerken lopen leeg. Dit inloophuis getuigt tegen ons. We hebben allen tegen de Heere gezondigd.”„Ik sta zelf in Scheveningen”, zo merkte de predikant op. „Waarom stroomt de kerk daar op zondag niet vol? Aan wie zou het liggen, die teloorgang?”
Ds. Zippro sprak zaterdagmorgen in de Haagse Valkenboskerk, die voor de gelegenheid was afgehuurd. Na het officiële gedeelte toog een groep vrijwilligers en andere betrokkenen te voet naar ”Het Kompas”, op tien minuten loopafstand.
In het inloophuis -te midden van vele culturen- kunnen mensen terecht voor een kop koffie, een praatje, Bijbelse lectuur. Officieus was het huis, dat vooralsnog geheel op vrijwilligers steunt, al een aantal weken open, twee dagen per week.
Soms bleef het „erg rustig”, aldus coördinator M. A. Vos. „Wat dat betreft moeten we echt nog bekendheid verwerven. Maar per 1 mei is Het Kompas vier dagen per week geopend, en waarschijnlijk zal ook dat schelen.”
Paulus
Reeds de apostel Paulus had een inloophuis, zo begon ds. Zippro zijn meditatie, naar aanleiding van Handelingen 28:30 en 31. „In zijn eigen gehuurde woning sprak Paulus, geketend aan een krijgsknecht, over de dingen van het Koninkrijk Gods. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Dit inloophuis was voltijds open. Hier heeft Paulus gepoogd mensen te bewegen tot het geloof. En, zegt vers 24, „sommigen geloofden wel hetgeen gezegd werd, maar sommigen geloofden niet.” Hier valt de ontzettende scheiding.”
De boodschap van toen is de boodschap van nu, zei ds. Zippro. „Met dit grote verschil: Paulus werkte in een heidense omgeving, er was nog geen kerk in Rome te vinden. Wij leven in een post-, een antichristelijke wereld. Toch blijft er ook voor ons de opdracht om de boodschap uit te dragen. De Heere is Dezelfde, waar dan ook: in Rome, Amsterdam, Emmen, Den Haag.”
„We zijn blij dat er ook in Den Haag een inloophuis kon komen”, zei ds. A. Schreuder, voorzitter van het deputaatschap voor de evangelisatie in Nederland en België. „Uiteindelijk is Het Kompas een middel om mensen in contact te brengen met het Woord van God.”
Daarbij geldt: „U hoeft het niet te doen”, hield de Rijssense predikant de vrijwilligers voor. „Er is veel gaande, veel activisme. Maar wij hoeven ons niet te profileren, we hoeven geen succesverhalen te vertellen. In de hemel, lezen we in de Bijbel, is er meer blijdschap over één zondaar die zich bekeert dan over 99 rechtvaardigen die de bekering niet van node hebben.”
Vier zaken
„Laat uw boodschap altijd de volgende vier zaken bevatten”, zo gaf ds. Schreuder aan. „In de eerste plaats: de enig levende God, Die de wereld heeft geschapen. Twee: wie de mens is tegenover die God. Ten derde: het wonder dat God in Zijn Zoon Jezus Christus een weg tot de zaligheid heeft geopend. En ten vierde: dat het Woord van God nooit vrijblijvend is. Het brengt altijd tot de oproep tot bekering en geloof.”
De predikant wees op de geschiedenis van de bekering van Lydia. „Paulus kon tegen haar niet zeggen: „Jezus is voor jou gestorven.” Nee, dat wist hij niet. De Heilige Geest opende het hart van Lydia. Paulus mocht het werk doen, het Woord van God brengen. En toch hoefde hij niets te doen. Wij hoeven mensen niet te bekeren.”
„Als je Den Haag zo binnenrijdt”, zei ds. Schreuder, „denk je: Zouden er in deze huizen nog mensen wonen die liggen onder het zegel van Gods verkiezing? Dat het nieuwe inloophuis hier dan iets in zou mogen betekenen.”