Opvoedcursus na geboorte eerste kind
DEN HAAG - Elk ouderpaar krijgt in de toekomst bij de geboorte van het eerste kind een opvoedcursus aangeboden.
Dat is een van de maatregelen die staatssecretaris Ross van Welzijn aankondigt in de Gezinsnota die het kabinet vrijdag vaststelde. Ross vindt dat opvoedingsondersteuning moet uitgroeien tot een normaal verschijnsel.Donderdag was al uitgelekt dat Ross meer drang en dwang wil toepassen bij gezinnen met ontspoorde kinderen. Als ouders opvoedingsondersteuning afwijzen, zal de Raad voor de Kinderbescherming sneller dan nu gezinsvoogden toewijzen.
In de nota, die vrijdag ook naar de Kamer is gestuurd, schrijft Ross dat ze vanaf dit jaar wil werken met specifieke ondersteuning voor ouders van kinderen die met de politie in aanraking zijn geweest.
Ook op het gebied van schoolverzuim wil de bewindsvrouw niet alleen de kinderen betrekken, maar ook de ouders. Zij zullen actief worden betrokken bij de leerstraffen die regelmatig spijbelende leerlingen krijgen opgelegd.
Ross kondigt in de nota aan dat het kabinet binnenkort komt met een stevig pakket maatregelen tegen schooluitval. Om allochtone vrouwen beter te laten inburgeren, trekt het kabinet dit en volgend jaar 90 miljoen euro extra uit.
De bewindsvrouw constateert dat het met 95 procent van de gezinnen in Nederland goed gaat. Om dat zo te houden, moet er volgens Ross wel steeds worden geïnvesteerd in het gezin. In de nota staat dat mensen in de laatste decennia steeds korter in een gezin leven. Het gezin is niet langer een levensvervulling, maar een levensfase, zo constateert Ross.
Vader, moeder en familie bemoeien zich steeds minder met de opvoeding van kinderen. Kinderen brengen meer tijd door op school, de kinderopvang en in het verenigingsleven.
Het gebrek aan sociale controle, met name in achterstandswijken, is voor de ontwikkeling van allochtone kinderen niet goed, aldus de staatssecretaris.
Minister Donner van Justitie maakte vrijdag bekend dat een zevental regio’s vanaf zaterdag begint met een proef om sneller te beslissen over gedwongen hulpverlening. Dat gebeurt bij ouders die bij de opvoeding en verzorging van hun kinderen ernstig tekortschieten. Doel van de proef is om binnen een week het besluit rond te hebben voor een kinderbeschermingsmaatregel. Nu duurt dat soms maanden.
De proef heeft plaats in de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Overijssel, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het experiment duurt een jaar.