Kohl: Britten ontlopen euro niet
AMSTERDAM (ANP) - Groot-Brittannië zal binnen tien jaar de pond sterling inwisselen voor de euro. De Britten treden toe tot de eurozone „of ze willen of niet.”
„Dat is mijn vaste overtuiging”, zei de voormalige bondskanselier Helmut Kohl donderdag in Amsterdam.De oud-regeringsleider is er zelfs van overtuigd dat ook Zwitserland uiteindelijk voor de euro als munteenheid kiest. Zürich zal wel wat moeilijker doen dan Londen en eerst enkele malen bedanken voor de eer, maar op de lange termijn kan de Zwiterse regering volgens Kohl niet om de euro heen.
De voormalige bondskanselier deed zijn uitspraken tijdens de jaarlijkse Raiffeisenlezing, georganiseerd door de coöperatieve Rabobank en Het Financieele Dagblad. Kohl sprak over de toekomst van de Europese Unie en uitte daarbij zijn vertrouwen in de gezamenlijke munteenheid. Hij noemde de euro een „onomkeerbaar sleutelproject” voor een gezamenlijk Europa.
Van de sceptici die beweren dat de euro geen lang leven beschoren is, moet Kohl weinig hebben. Hij vergeleek de komst van de euro met de invoering van de Duitse mark in 1948. Op dat moment geloofde buiten Duitsland niemand in de toekomst van de D-mark, die desondanks uitgroeide tot een sterke en stabiele munteenheid.
De sombere stemming die in zijn algemeenheid overheerst in Europa sinds de afwijzing van de Europese grondwet vorig jaar, deed Kohl af als „domme kortzichtigheid.” „Het ontstaan van de EU is altijd een proces geweest van twee stappen naar voren, één stap terug.”
De oud-kanselier herhaalde in Amsterdam nogmaals dat Turkije nog niet thuishoort binnen de EU. „Wie tot onze unie toetreedt, moet onze mening delen over democratie, burgerrechten en al dat soort zaken. Op basis van mijn huidige inzicht is dat nog niet het geval.”