Kole: Je moet dingen nooit dubbel doen
GOUDA - Waarom zou je dingen dubbel doen als je als christenen voor gezamenlijke uitdagingen in deze wereld staat? Zo verwoordt drs. I. A. Kole het belangrijkste motief van een gezamenlijke studiedag van hogeschool Driestar educatief en de jeugdbonden HGJB, JBGG, LCJ en HHJO.
De dag heeft woensdag plaats in Gouda. Het is voor de vijfde keer dat een dergelijke bijeenkomst wordt georganiseerd. Drs. Kole, oud-directielid van de Driestar, is er alle vijf keer bij betrokken geweest.Thema is dit keer: ”Belijden. Actueel”. Hoofdinleiders op de dag zijn ds. H. van den Belt (”De actualiteit van het belijden in deze tijd”) en ds. P. den Butter (”De belijdenis een lied om te zingen!”).
Volgens drs. Kole, eveneens oud-directielid van de Driestar, is het initiatief van een gezamenlijke studiedag vijf jaar geleden geboren uit piëteit voor de vermiste christelijk gereformeerde jeugdwerkleider Piet Versluis. „Vanuit het platform van de Driestar en de jeugdbonden zagen we dat we in de gereformeerde gezindte vaak met dezelfde zaken bezig zijn. We hadden het gevoel dat we geen dubbel werk moesten doen. Het zou daarom goed zijn om elkaar op een platform te ontmoeten. Toerusting is daarbij van groot belang.”
Essentiële zaken
De actualiteit van het onderwerp blijkt uit de vragen die in deze tijd voortdurend worden gesteld over essentiële zaken die het geloof en de belijdenis betreffen, zegt Kole. „De hoofdpunten van het belijden staan vandaag onder kritiek. Daarmee bedoel ik kwesties zoals het gezag van de Bijbel, de verzoening in Jezus Christus en het toepassende werk van de Heilige Geest. Het gaat om de wezenlijke punten in prediking en catechese. Des te meer reden om je gezamenlijk op deze onderwerpen te bezinnen.”
Tijdens de studiedag zal het belijden ook concreet en relevant worden gemaakt in de dagelijkse praktijk. In twee workshoprondes wordt ingegaan op de vraag hoe vanuit de belijdenis lijnen zijn te trekken naar catechese, jeugdwerk, zondagsscholen, onderwijs en gezin. Inleiders zijn A. Pals, docent agogiek en gemeenteopbouw aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), ds. L. Terlouw, predikant van de gereformeerde gemeente te Barendrecht en hoofdredacteur van Daniël van de JBGG, C. M. de Kruif en L. Romeijn, jeugdwerkadviseurs van het LCJ, W. H. Schonewille, jeugdwerkadviseur van de HGJB, en drs. W. C. Polinder, docent godsdienst aan hogeschool Driestar educatief.
Kleine oecumene
Drs. Kole beschouwt de studiedag ook als een investering in de kleine oecumene. „Mensen uit de breedte van de gereformeerde gezindte ontmoeten elkaar. Dat past in de traditie van de Driestar, waar gehecht wordt aan de nauwe band tussen gezin, kerk en school. Juist op deze drie terreinen spelen er zaken waar je elkaar allemaal nodig hebt. Je hebt ook met dezelfde doelgroep te maken. Tegelijkertijd kun je door middel van deze studiedagen aan kadervorming doen.”
Hoe kan het dat de jeugdbonden elkaar zo snel vinden terwijl samenwerking tussen de kerken veel moeilijker ligt?
„De hogeschool en de jeugdbonden hebben samen kennis in huis om leidinggevenden toe te rusten en om jongelui te helpen op de weg naar de volwassenheid. Je bent ondersteunend bezig in de bezinning op hun levensvragen en om hen te helpen straks een plaats in de samenleving in te nemen. Met het hoge doel om uiteindelijk dienstbaar te zijn in Gods Koninkrijk. De samenwerking is nu urgent, gezien het feit dat de invloed van de kerken zo veel geminimaliseerd wordt en God buiten beeld raakt.”
Wie verwacht u vooral op de studiedag?
„Predikanten, catecheten, onderwijsgevenden, jongerenwerkers, ouders en andere belangstellenden. Er hebben zich al ruim 130 mensen aangemeld. De predikanten komen vooral uit de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk en enkelen uit de Gereformeerde Gemeenten. Predikanten willen zich bezinnen op ontwikkelingen onder jongeren en op de vraag hoe de vertaalslag te maken is naar de concrete levenssituatie.”
Gaat u na de afgelopen vijf jaar door met deze studiedagen?
„Het is goed om je af te vragen of de studiedag het juiste middel blijft om je te bezinnen op de problemen die nu spelen. Er wordt de laatste tijd immers veel georganiseerd. In ieder geval hoop ik dat dit initiatief een vervolg krijgt en we ook op andere terreinen de handen ineenslaan.”