Nederlandse telt mee in toparchitectuur
Dertien Nederlandse gebouwen zijn opgenomen in een tiendelig internationaal boekwerk over de duizend belangrijkste architectuurwerken van de afgelopen eeuw.
Het boekwerk, waarin gebouwen uit de hele wereld staan, wordt volgende week donderdag in het Heerlense Glaspaleis gepresenteerd. Het gaat om de internationale architectuurpublicatie ”World architecture. A critical mosaic 1900-2000”.
De lijst van topmonumenten uit de vorige eeuw is opgesteld door een jury van Europese architectuurcritici in opdracht van de Union of International Architects, de Wereldbond van Architecten. De Nederlandse gebouwen staan in deel drie van de serie, die gaat over Noord-, Centraal- en Oost-Europa.
Het Heerlense Glaspaleis wordt met twaalf andere Nederlandse bouwwerken genoemd: in Maastricht de Academie voor Bouwkunde; in Amsterdam de Beurs van Berlage, het Burgerweeshuis, de woningen van Eigen Haard bij het Sparendammerplantsoen en de Openluchtschool; in Rotterdam de Van Nelle-fabriek, de Kiefhoek en de Kunsthal; het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht; in Hilversum sanatorium De Zonnestraal en het raadhuis en het gebouw van Centraal Beheer in Apeldoorn.
Tijdens de presentatie in het Glaspaleis bespreekt professor W. Wang, hoogleraar aan de University of Texas in Austin (VS), de totstandkoming van het boek en de plaats van het Heerlense Glaspaleis in de Europese architectuur van de 20e eeuw. Het eerste exemplaar mag burgemeester A. Sakkers van Heerlen in ontvangst nemen.
Het Glaspaleis werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd naar een ontwerp van de Heerlense architect F. Peutz. Sinds 1998 is het een rijksmonument. Het pand, oorspronkelijk gebouwd als warenhuis, dankt zijn naam aan de markante constructie. De buitenkant bestaat voornamelijk uit glas en staal. Het Glaspaleis wordt momenteel verbouwd door de architecten Aretz en Coenen.