Buitenland

Weinberger was man van de harde lijn tegen Moskou

WASHINGTON (ANP) – De dinsdag overleden Caspar Weinberger was als minister van Defensie (1981–1987) onder president Ronald Reagan in belangrijke mate verantwoordelijk voor een drastische verhoging van de militaire uitgaven. In de eerste termijn van Reagan (1981–1984) gaven de Verenigde Staten ruim 1 biljoen dollar uit aan het verbeteren en uitbreiden van het nucleaire arsenaal en andere uitgaven voor defensie.

28 March 2006 20:17Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

Verder baarde Weinberger vooral opzien door zijn betrokkenheid bij het Iran–contraschandaal. Opbrengsten uit de illegale verkoop van wapens aan Iran, werden doorgesluisd naar de tegenstanders van het linkse Sandinistische bewind in Nicaragua. Amerikaanse justitie beschuldigde Weinberger ervan dat hij het Amerikaanse Congres had voorgelogen tijdens het onderzoek naar Irangate. President George Bush senior, opvolger van Reagan, ontsloeg Weinberger in 1992 echter van rechtsvervolging.Weinberger werd op 18 augustus 1917 in San Francisco geboren als zoon van een advocaat. Hij behaalde in 1941 een juridische graad aan de prestigieuze universiteit van Harvard en trad in datzelfde jaar toe tot het leger. Weinberger diende in het gebied van de Stille Oceaan en ging na het eind van de Tweede Wereldoorlog als jurist aan de slag.

Weinberger was ook politiek actief. In 1962 werd hij voorzitter van de Republikeinse Partij in Californië. Tussen 1967 en 1975 vervulde Weinberger een aantal overheidsfuncties. Hij werkte daarna een aantal jaren in het bedrijfsleven om in januari 1981 als minister van Defensie onder Reagan te dienen.

Net als Reagan voelde Weinberger er niets voor om in de onderhandelingen met de Sowjet–Unie over ontwapening concessies te doen. De minister van Defensie maakte zich sterk voor het verhogen van de militaire uitgaven. Onder meer voor het Strategisch Defensie Initiatief (SDI) dat Amerika een lasergestuurd ruimteschild zou moeten bieden dat alle vijandige raketten en kernkoppen kon vernietigen. Dit plan is echter nooit werkelijkheid geworden.

Weinberger nam in 1987 ontslag als minister van Defensie en had daarna een leidinggevende functie bij het tijdschrift Forbes. Hij schreef in dat blad vooral over defensie en veiligheidskwesties.

Midden jaren negentig verscheen het boek The Next War, waarvan Weinberger een van de auteurs was. Weinberger zette daarin vraagtekens bij de militaire kracht van de Verenigde Staten in de jaren na de Koude Oorlog. Weinberger maakte met het boek geen vrienden binnen het Pentagon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer