Binnenland

Aangifte na publicatie seksfoto’s op internet

BUSSUM - Een administratief medewerkster van het Sint-Vintuscollege in Bussum heeft vrijdag bij de politie aangifte gedaan na publicatie van erotische foto’s van haar op internet.

Binnenlandredactie
24 March 2006 23:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

De politie zoekt uit of sprake is van een strafbaar feit, verklaarde een woordvoerder van de politie Gooi en Vechtstreek.De foto’s en verhalen doken deze week op. De vrouw had op straat seksuele omgang met een meerderjarige student. Mogelijk is door het publiceren van deze beelden sprake van belediging of smaad, aldus de politie. De jongen zou een weddenschap hebben gehad met vrienden.

Volgens een verklaring van de school zijn de foto’s zonder toestemming van de vrouw op internet verspreid. Ze zit op dit moment ziek thuis. De politie heeft twee drukbezochte internetpagina’s verzocht om de foto’s te verwijderen. Desondanks zijn de beelden op ontelbare plaatsen op het web te vinden.

Beheerder D. Weesie van een van deze websites verklaarde vrijdagavond dat hij de foto’s in eerste instantie heeft verwijderd. Omdat de foto’s ook op televisie verschenen, zijn ze onherkenbaar teruggezet op de site.

Het is geen uitzondering dat jongeren elkaar filmen tijdens vechtpartijen, seksuele handelingen of onder de douche en de beelden of geluidsfragmenten daarvan op internet verspreiden, reageert B. Delver, directeur van Stichting De Kinderconsument. „Waren dit maar uitzonderingen, maar jongeren wisselen deze bestanden net zo makkelijk uit als muziek.”

In Maarssen sloegen en trapten twee 15-jarige meisjes begin deze maand in op een even oude medescholiere. Een medeleerling filmde de vechtpartij, een ander zette de beelden op internet. Ook in onder meer Landsmeer, Amsterdam, Haarlem en Coevorden komen meldingen van het zogeheten ”happy slapping”, een fenomeen waarbij jongeren passanten zonder reden mishandelen en dat filmen. Het filmpje wordt vervolgens met de mobiele telefoon of via internet verspreid.

Delver verneemt van leraren en ouders wat zoal voorkomt. Zo hoort hij regelmatig dat meisjes zich tijdens hun verkering laten fotograferen. „Als het dan uit gaat, zien die meiden zichzelf ineens terug op internet.” Daarnaast filmen leerlingen leraren die boos worden.

Delver maakt zich zorgen over het fenomeen. „De normale communicatiewereld van jongeren is een blinde vlek voor opvoeders en leerkrachten. Ze hebben geen idee wat jongeren allemaal kunnen met internet en mobieltjes. En ouders onderschatten hoe verzot tieners hierop zijn. Het is hoog tijd dat de kennis van ouders en leerkrachten wordt bijgespijkerd.”

De gevolgen van de filmpjes zijn voor de slachtoffers enorm. Delver: „Vroeger kon pesten niet worden opgenomen, toen was het een zaak tussen een klein aantal partijen. Nu kijkt de hele wereld mee en staat het slachtoffer flink te kijk. Tieners zouden zich dat moeten realiseren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer