Buitenland

Europa belooft meer banen en schone energie

BRUSSEL (ANP) – Ambitieuze streefdoelen voor werkgelegenheid en schone energie hebben vrijdag het groene licht gekregen van de Europese leiders op hun topontmoeting in Brussel. De toenemende neiging om nationale bedrijven te beschermen is echter nauwelijks aan bod gekomen. Over de liberalisering van de dienstensector is verder afgesproken dat die niet veel verder zal gaan dan de afgezwakte plannen van het Europarlement.

24 March 2006 16:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:35

Bondskanselier Schüssel van huidig EU–voorzitter Oostenrijk toonde zich vrijdag tevreden, omdat een groot deel van zijn vergaande plannen is overgenomen. In Brussel is afgesproken dat de EU tot 2010 jaarlijks twee miljoen nieuwe banen zal scheppen. Werkloze jongeren zullen verder binnen zes maanden een baan, stage of aanvullende opleiding aangeboden moeten krijgen. Ook is vastgelegd dat minstens 85 procent van de jongeren die van school komen een opleiding van minstens twee jaar mbo–niveau moeten hebben.Veel regeringsleiders stonden sceptisch tegenover het noemen van cijfers. „Bij de twee miljoen banen heb ik vandaag nog eens herhaald dat je dat ook moet realiseren", zei premier Balkenende vrijdag na afloop van de tweedaagse bijeenkomst.

De Europese leiders hebben verder vastgelegd dat ze streven naar 15 procent hernieuwbare energie in 2015. Verder zou benzine en diesel in datzelfde jaar voor 8 procent moeten zijn bijgemengd met biobrandstof. „Er staat nu dat het een overweging is. Deze formulering kan volgens mij wel", meende Balkenende.

De EU–leiders zijn verder overeengekomen dat er in 2020 in totaal 20 procent moet zijn bespaard op energie. Daarbij moet vooral bespaard worden in de transportsector. Volgens Schüssel is de geplande besparing een „historische doelstelling". De EU gaat verder beter samenwerken bij inkoop van energie, maar de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, krijgt geen extra bevoegdheden.

Om de werkgelegenheid in Europa verder aan te zwengelen, wil de EU het midden– en kleinbedrijf stimuleren. Daarvoor mogen lidstaten meer steun geven aan kleine ondernemingen. De Europese Commissie gaat daarvoor nieuwe plannen uitwerken.

De regeringsleiders hebben verder een verzwakte versie van de liberalisering van de dienstensector in de EU geaccepteerd. In februari had het Europees Parlement een ooit zeer omstreden voorstel van oud–Eurocommissaris Bolkestein flink verwaterd. Bolkestein wilde dienstverleners overal in de EU laten werken zonder zich aan de nationale beroepsvereisten te hoeven houden. Het parlement wil het werkland toch invloed geven.

„Wij hadden graag wat verder gegaan, maar anderzijds is dit wel een substantiële stap in de goede richting", meende de Britse premier Blair. Volgens Balkenende kunnen de regeringen simpelweg niet de eisen van het parlement keihard afwijzen. „Anders komt er gewoon geen richtlijn, dat is de realiteit".

In de dagen voor de top leken Italië en Frankrijk af te stevenen op een botsing. Premier Berlusconi, die verkiezingen in het vooruitzicht heeft, was boos omdat het Italiaanse energiebedrijf Enel de Franse branchegenoot Suez niet kon overnemen. Parijs heeft razendsnel Suez gefuseerd met staatsbedrijf Gaz de France. Ook elders in Europa duikt protectionisme op. Zo wil Spanje de overname van energieconcern Endesa door het Duitse E.on tegenhouden.

Uiteindelijk is nauwelijks gediscussieerd over het economisch protectionisme. Volgens Balkenende heeft zijn Italiaanse collega niet eens deelgenomen aan het debat. De Franse president Chirac verkondigde na afloop dat zijn land helemaal niet protectionistisch is.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft op aandringen van de Tweede Kamer geprobeerd om een officiële veroordeling van het Amerikaanse CIA–kamp Guantanamo Bay in de eindtekst te krijgen. Uiteindelijk is het een aparte persverklaring geworden, wat diplomatiek gezien iets minder zwaar is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer