Economie

Oosterschelde dicht voor Ierse mossel

DEN HAAG - Zeeuwse mosselvissers mogen vanaf zaterdag geen Ierse mosselen meer uitzaaien in de Oosterschelde. Ook het verwateren ofwel schoonspoelen van de scheldieren is daar vanaf dat moment verboden.

Redactie economie
23 March 2006 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:35
YERSEKE – Mosselkweker Jos van Damme verwacht dat door het verbod op de import van Ierse mosselen de delicatesse flink duurder zal worden. „Als de vraag gelijk blijft, betekent minder aanbod automatisch een hogere prijs.” Foto RD
YERSEKE – Mosselkweker Jos van Damme verwacht dat door het verbod op de import van Ierse mosselen de delicatesse flink duurder zal worden. „Als de vraag gelijk blijft, betekent minder aanbod automatisch een hogere prijs.” Foto RD

Dit is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State woensdag. De bestuursrechter oordeelde dat visserijminister Veerman geen toestemming had mogen geven voor het uitzaaien.„De minister heeft niet aangetoond dat het uitzaaien en weer opvissen van deze mosselen en oesters geen significante gevolgen kan hebben voor de natuurwaarden in het gebied”, aldus de Raad van State. De vergunning voor veertig Zeeuwse visserijbedrijven is met de uitspraak ingetrokken. Hierdoor verdwijnt in één klap een derde van de totale import van mosselen.

Als Veerman de mosselvissers een nieuwe vergunning wil verstrekken, moet uit wetenschappelijk onderzoek blijken dat het uitzaaien van vreemde mosselen geen schade toebrengt aan natuur en milieu. Tot die tijd gaat de Oosterschelde, een beschermd staatsnatuurmonument, dicht voor de Ierse mossel en oester.

„Onvoorstelbaar. Dit is dramatisch voor de mosselsector”, reageert jurist A. van Oost van mosselbedrijf Prins en Dingemanse in Yerseke op de uitspraak. Van Oost stelt dat het oordeel van de Raad van State 10.000 banen op de tocht zet. Zeker in de plaatsen Yerseke, Bruinisse en Tholen zal de uitspraak volgens hem hard aankomen.

De Waddenzee en de Oosterschelde brengen van nature onvoldoende mosselen voort om in de behoefte van de Zeeuwse mosselindustrie te voorzien. De vissers zaaien daarom onvolgroeide Ierse mosselen uit in de Oosterschelde. Wanneer de schelpdieren zijn volgroeid, vissen zij de mosselen op. Van Oost benadrukt dat het uitzaaien geen nieuwe vismethode: Prins en Dingemanse zaait bijvoorbeeld al sinds 1880 vreemde mosselen uit.

De sector haalt ook mossels uit de Duitse en de Deense Waddenzee en uit Engelse wateren. „Daarvoor hebben we ook een vergunning, maar het risico voor de insluip van exotische soorten uit die gebieden is gering”, aldus secretaris J. W. Holstein van de Vereniging van schelpdierimporteurs.

Volgens Holstein onderzoeken wetenschappers op dit moment de Ierse wateren. Met de uitkomsten wil de sector de noodzakelijke passende beoordeling opstellen. „Ik zie de resultaten met vertrouwen tegemoet. Het gaat om dezelfde mossel. Als het echter lang duurt, nemen andere landen onze plaats in de markt over.” Holstein schat de schade voor de komende maanden al op tientallen miljoenen euro’s.

Vogelbescherming Nederland, de Zeeuwse Milieufederatie en de Faunabescherming hadden de vergunning aangevochten. De organisaties vrezen dat met de Ierse mosselen onbedoeld vreemde planten en dieren in de Oosterschelde terechtkomen die het ecosysteem zullen schaden.

Het ministerie van Landbouw „bestudeert” de uitspraak, laat een woordvoerster van het departement weten. Pas daarna zal het Rijk bepalen hoe het op vernietiging van de vergunning zal reageren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer