Politiek ruziet over topinkomens
DEN HAAG - Premier Balkenende en de Tweede Kamer stonden dinsdag lijnrecht tegenover elkaar in een emotioneel spoeddebat over de hoge salarissen van topbestuurders van energiebedrijf Essent.
Het kabinet wilde niet meer dan een moreel appel op de aandeelhouders en de commissarissen van de energiesector doen, de Tweede Kamer vond dat veel te weinig.Zowel de oppositie als de regeringspartijen VVD en D66 verwijten de premier dat hij vorig jaar nog grote woorden gebruikte toen bleek dat topman Boersma van Essent in 2004 een beloning kreeg van meer dan 800.000 euro, maar dat er sindsdien geen maatregelen zijn genomen. Recent werd duidelijk dat de beloning aan Boersma vorig jaar nog hoger uitgevallen is.
„Verder dan een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van aandeelhouders en raad van commissarissen kan de regering niet gaan”, zei Balkenende tijdens het debat. Hij benadrukte dat het niet aan het kabinet is om in te grijpen in de private sector.
GroenLinks-Kamerlid Vendrik was „zeer teleurgesteld.” „Minister-president Balkenende, u heeft de leiding van dit land. Wat gaat u nu doen?”
Vendrik zei dat de regering zich daadkrachtiger moest opstellen. „Dan spreekt u niet alleen over normen en waarden, dan maakt u het ook waar. Kom op, minister-president, u kunt veel meer.” Balkenende: „Al vliegt u door het plafond, meneer Vendrik, al vliegt u door het plafond.”
Ook coalitiepartners VVD en D66 namen Balkenende onder vuur. VVD-Kamerlid Nijs vond dat de premier op twee gedachten hinkt. U zet uw verontwaardiging niet om in daden, zo hield ze hem voor. „Hoe lang nog?”
Balkenende kon Nijs niet volgen in haar argumentatie. „Een moreel appel hoeft toch niet altijd in daden te worden omgezet? We zijn geen dictatuur?” Aandeelhouders hebben hun eigen verantwoordelijkheid, aldus Balkenende.
De premier zei wel de situatie „uiterst onbevredigend” te vinden. Minister Zalm van Financiën voegde daar nog aan toe „verbaasd” te zijn over het hoge salaris van de topbestuurders. „Als bedrijf kun je maar beter in de krant komen met het nieuws dat je de helft van je salaris aan een goed doel geeft.”
De SP diende dinsdag een motie in, waarin staat dat het kabinet een norm vast moet stellen voor de beloningen in de energiesector. De Tweede Kamer stemt volgende week over deze motie.
D66-Kamerlid Bakker denkt nu na over een initiatiefwetsvoorstel om het inkomen van topbestuurders van met publiek geld gefinancierde bedrijven aan banden te leggen. Bestuurders zouden niet meer mogen verdienen dan de minister-president, zo’n 130.000 euro per jaar. Maar hoe die regelgeving precies vorm moet krijgen en of een meerderheid het plan steunt, is nog onzeker.