Den Haag en Amsterdam gaan voor links bestuur
DEN HAAG - Zowel in Den Haag als in Amsterdam is de kans op een links college aanzienlijk. In Den Haag zijn PvdA, SP, GroenLinks en D66 met elkaar in gesprek en in Amsterdam PvdA en GroenLinks. In beide steden is de PvdA de grootste partij.
Den HaagDe fractievoorzitter van de Haagse PvdA, Jetta Klijnsma, gaat de mogelijkheden voor een samenwerking tussen de vier partijen verkennen, zo blijkt uit een verklaring die gisteren is verspreid.
Volgens Klijnsma is het geen optie om op oude voet door te gaan met de VVD en het CDA. „In Den Haag verloor het CDA twee zetels en moest ook de VVD een zetel inleveren. De linkse partijen boekten winst of bleven gelijk”, aldus Klijnsma.
Uit de verkennende gesprekken kwam volgens haar naar voren dat VVD en CDA niet zonder elkaar in een coalitie wilden. Een coalitie van PvdA, VVD en CDA zou echter geen recht doen aan de verkiezingsuitslag en ook niet tegemoetkomen aan het streven van Klijnsma om met een nieuw college van burgemeester en wethouders te „werken aan een sterke en sociale stad.”
Het CDA toont zich verbaasd over de stap van Klijnsma. „Er is tussen de PvdA en de linkse partijen over veel onderwerpen een groot verschil van mening. Dit kan op lange termijn geen stabiel college zijn”, aldus CDA-fractievoorzitter Michel Santbergen.
Hij zegt dat SP, GroenLinks en D66 de afgelopen jaren diverse moties van wantrouwen hebben ingediend tegen de wethouders Klijnsma en Norder. Ook hebben de vier beoogde collegepartijen in de verkiezingsprogramma’s en in de campagneperiode zeer uiteenlopende standpunten ingenomen, zo zegt Santbergen.
De CDA’er zegt dat door een college van deze vier partijen de gevoelens van onveiligheid mogelijk zullen toenemen. „Bovendien staat de gezondheid van jongeren onder druk door de liberalisering van het drugsbeleid.”
Amsterdam
De PvdA en GroenLinks in Amsterdam hebben de eerste gesprekken inmiddels achter de rug. Fractievoorzitters Lodewijk Asscher (PvdA) en Maarten van Poelgeest (GroenLinks) verklaarden gisteren dat die gesprekken „prima” zijn verlopen. Beide partijen zitten sinds maandag om de tafel. Beiden hebben vertrouwen in het slagen van de onderhandelingen. „Ik zie geen grote problemen, alle verschillen zijn te overbruggen”, verklaarde Van Poelgeest.
In de onderhandelingsdelegaties van beide partijen zitten behalve de fractieleiders enkele partijkopstukken. Bij de PvdA is dat onder anderen wethouder Aboutaleb, bij GroenLinks zit ook Tweede Kamerlid Marijke Vos in de delegatie. Burgemeester Cohen van Amsterdam zit de gesprekken tussen de delegaties voor.
De VVD werd vorige week al buitenspel gezet. Als de PvdA en GroenLinks tot een akkoord komen, vallen de liberalen voor het eerst in zestien jaar in de hoofdstad buiten de boot.