MRSA-bacterie bij varkens reden tot zorg
DEN HAAG (ANP) - Voor paniek is geen reden, nu uit onderzoek is gebleken dat varkens steeds vaker de als ziekenhuisbacterie bekende MRSA bij zich dragen. Dat zei minister Hoogervorst (Volksgezondheid) vrijdag. De bewindsman meent dat er wel reden tot zorg is.
Hij zei ervoor te willen waken dat de bacterie via besmette varkenshouders ziekenhuizen binnendringt. Het kabinet gaat in kaart brengen welke maatregelen nodig zijn.Volgens het Bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de MRSA-bacterie de afgelopen jaren langzaam maar zeker „vrij massaal” de Nederlandse varkensstapel besmet. De gestage verovering van de varkensstapel heeft echter tot nu toe „niet tot acute problemen” geleid.
Volgens de VWA is de kans dat consumenten door het eten van een karbonaadje besmet raken met MRSA „verwaarloosbaar klein.” Voor mensen die direct met varkens in aanraking komen, ligt dat anders. „De grootschalige aanwezigheid van MRSA in slachtvarkens vormt een bedreiging voor de volksgezondheid, omdat varkenshouders, hun families en anderen die in contact komen met varkens, met dit micro-organisme geïnfecteerd kunnen worden”, oordeelt het VWA-bureau.
Omdat nog veel onbekend is over MRSA in varkens en de risico’s daarvan, adviseert het risicobureau het kabinet de kwestie nader te onderzoeken. Ook voedsel met daarin varkensvlees verwerkt, moet in die uitgebreide studie meegenomen worden „zodat de risico’s voor de voedselveiligheid beoordeeld kunnen worden.”
Vorig jaar bleken twee varkensboeren en een dierenarts en hun familie via varkens besmet met MRSA. De VWA en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben hierop een „kleinschalig onderzoek” gedaan. Daarbij zijn 26 varkenshouders en 540 varkens onderzocht op aanwezigheid van de bacterie.
Uit deze steekproef is gebleken dat een „onverwacht groot deel” van de onderzochte boeren MRSA bij zich droeg: bijna een kwart (23 procent). Van de varkens bleek 40 procent besmet.
Met varkenshouders en dierenartsen overleggen VWA en RIVM over „voorlopige maatregelen” om die groep zo goed mogelijk te beschermen. Ook willen de twee instanties snel het gebruik van bepaalde antibiotica in de veehouderij terugdringen.
Volgens minister Veerman (Landbouw) moet bekeken worden of varkenshouders die een ziekenhuis bezoeken, apart moeten worden gehouden. Hij sprak van een „doodnormale” bacterie die resistent is geworden tegen een bepaald antibioticum. „De bacterie is ons te slim af geworden.” Volgens de bewindsman is het echter geen reden om ongerust te zijn. „Blijf nuchter, maar wel alert.”