CHE-studie tot docent godsdienst bekostigd
De opleiding voor godsdienstleraar aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) wordt bekostigd door de overheid. De opleiding wordt nu losgemaakt van de opleiding GPW aan de hogeschool. De CHE heeft inmiddels drie medewerkers aangeomen. Dat maakt de CHE woensdag bekend.
De studie voor godsdienstleraar maakt nu nog deel uit van de opleiding godsdienst pastoraal werk (GPW). Vorig jaar startte de CHE een procedure om de studie bekostigd te krijgen. Daarvoor inspecteerde de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) de opleiding. Zij kwam vorig jaar herfst met een positief oordeel. Direct daarna vroeg de CHE bekostiging aan bij het ministerie van Onderwijs. Ook het ministerie oordeelt nu positief.Het besluit betekent dat de studie voor godsdienstleraar wordt losgemaakt van de GPW-opleiding en zelfstandig verder gaat als tiende opleiding aan de CHE. „We kunnen zo beter aansluiten bij de wensen vanuit het beroepenveld”, aldus opleidingsmanager drs. L. van Hoorn.
Vanaf komend cursusjaar wordt de studie stapsgewijs inhoudelijk vernieuwd. Er wordt dan ook een duale opleidingsvariant gestart. Die geeft zijinstromers de gelegenheid om een studieprogramma op maat te volgen, dat voor een belangrijk deel in de praktijk kan worden uitgevoerd. Van Hoorn: „Studenten met een afgeronde theologische opleiding of mensen die al jarenlang als docent werkzaam zijn, kunnen op deze wijze hun onderwijsbevoegdheid halen.”
Van Hoorn wijst erop dat in het kader van de Wet beroepen in het onderwijs (BIO) de certificering van godsdienstleraren verplicht wordt.
De CHE heeft, vooruitlopend op het besluit van de minister, drie medewerkers aangenomen. Ze komen uit de onderwijspraktijk of houden zich wetenschappelijk bezig met godsdienstpedagogiek en -didactiek.