Economie

Pandemie kan economie fors beschadigen

AMSTERDAM - De uitbraak van een ernstige grieppandemie kan de Nederlandse economie grote schade toebrengen. De Nederlandsche Bank (DNB) sluit een daling van het bruto binnenlands product van minimaal 5 procentpunten niet uit.

Redactie economie
16 March 2006 09:12Gewijzigd op 14 November 2020 03:34

Dit schrijft de centrale bank in zijn kwartaalbericht, dat gisteren verscheen. In het rapport is een analyse gemaakt van de gevolgen van een mogelijke griepuitbraak. Wereldwijd is nu vogelgriep uitgebroken, waarbij ook menselijke slachtoffers vallen.Volgens DNB is de Nederlandse economie door haar sterke afhankelijkheid van de exportsector extra kwetsbaar voor een pandemie. Dit gaat vooral op als andere landen hun grenzen sluiten voor Nederlandse producten.

Ook de door een uitbraak veranderende bevolkingssamenstelling baart de bank zorgen. Die ontwikkeling kan er namelijk voor zorgen dat het productiviteitsniveau afneemt, waardoor het bbp steeds verder daalt, waarschuwt de bank.

Met name de financiële sector, waarop DNB toezicht houdt, zal gevolgen ondervinden van een griepuitbraak. Verzekeraars krijgen te maken met extra claims als gevolg van ziekte en sterfte. Een toename van het aantal faillissementen van bedrijven en particulieren en een daling in de vraag naar kredieten en hypotheken vormen een bedreiging voor de banken. Pensioenfondsen zien hun reserves slinken door dalende aandelenkoersen. De dekkingsgraad van de pensioenfondsen, de mate waarin ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen, kan wel verbeteren als er verhoudingsgewijs veel 65-plussers sterven.

DNB verwacht dat de Nederlandse economie zich traag zal herstellen van een pandemie. Bedrijven moeten harder saneren dan bij normale recessies, verwacht de bank. Daarnaast zijn consumenten minder snel geneigd om hun normale bestedingspatroon weer op te pakken. Van andere bestedingsimpulsen, zoals herstel van de aangerichte schade, is geen sprake, omdat er in tegenstelling tot terreuraanslagen en natuurrampen geen materiële schade is aangericht.

De voorzitter van de Europese Unie kwam gisteren met positiever nieuws over de economie. „Tussen 2005 en 2007 komen er in Europa ongeveer 6 miljoen banen bij, waardoor de werkloosheid gemiddeld met een vol procentpunt zakt”, zei staatssecretaris Winkler (Buitenlandse Zaken) van Oostenrijk. De banengroei is te danken aan de aantrekkende economie.

Toch vindt de voorzitter dat Europa nog veel moet doen om economisch echt sterk te staan. „Europa heeft te maken met nieuwe bedreigingen. Vergrijzing, hoge energieprijzen en stijgende concurrentie van buiten, zowel economisch als technisch, zijn er slechts enkele voorbeelden van”, sprak hij.

Tijdens een top eind volgende week spreken de Europese leiders over de economie. Onder meer de hervormingsplannen die elk land voor zichzelf moest opstellen, komen dan op tafel. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zei gisteren dat deze plannen slechts een eerste stap zijn. „Woorden moeten nu worden omgezet in daden.”

Hij riep de lidstaten op hun grenzen te openen voor werknemers uit Oost-Europa. Ook het Europarlement zei dat lidstaten „zo snel mogelijk” daartoe over moeten gaan.

Toekomstvisie DNB:

  • DNB voorziet daling bbp door grieppandemie.

  • Verzekeraars en banken in problemen.

  • Nederlandse economie zal zich traag herstellen van grieppandemie.

  • Werkloosheid EU naar beneden.

  • Oost-Europese werknemers meer welkom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer