„Laat Rekenkamer salaris Kamerleden vaststellen”
DEN HAAG (ANP) – De Algemene Rekenkamer zou de salariëring van Tweede Kamerleden moeten vaststellen, zodat daarover geen politiek debat meer kan ontstaan. Dat bepleit VVD–Kamerlid Hofstra. Zijn CDA–collega Van de Camp voelt wel wat voor het idee en ook Kamervoorzitter Weisglas vindt het in beginsel „prima". De PvdA ziet er echter niets in.
Weisglas merkt wel op dat de definitieve besluitvorming ook dan een zaak van de Kamer blijft, omdat die de wetgeving moet goedkeuren waarin de salariëring geregeld wordt. Maar volgens Hofstra is daar wel een mouw aan te passen. „Je kunt een zodanige procedure bedenken dat goedkeuring van het besluit van de Rekenkamer in de Tweede Kamer alleen nog een hamerstuk is."Hofstra kwam woensdag met zijn suggestie in reactie op een ruzie die een dag eerder uitbrak over de vergoeding die Kamerleden ontvangen. Voorstellen om die salarissen wat extra op te trekken – boven op een verhoging die al was bepleit door een adviescommissie onder voorzitterschap van voormalig VVD–leider Dijkstal – vielen slecht bij de linkse fracties.
Volgens het CDA zou de PvdA de voorstellen voor een extraatje voor Kamerleden naar de pers hebben gelekt, in een poging om CDA en VVD neer te zetten als „zakkenvullers". Het CDA weigert nu nog verder te praten over het advies–Dijkstal. In dat advies wordt onder meer ook bepleit de beloning voor ministers met 30 procent op te trekken.
Volgens Van de Camp proberen de linkse fracties de salariskwestie te ’politiseren’. PvdA–leider Bos zou zich daar in de campagne voor de raadsverkiezingen al schuldig aan hebben gemaakt door te zeggen dat de ministerssalarissen slechts met 10 procent omhoog hoeven.
Het CDA heeft volgens Van de Camp geen zin om „uren, dagen te praten over 10 euro extra voor Kamerleden". Als het zo moet, dan hoeft de behandeling van de voorstellen van Dijkstal niet meer, zei hij.
Hofstra vindt de opstelling van het CDA „voorbarig". Wel vindt hij dat de discussie over de salariëring van Kamerleden uit de politieke sfeer gehaald moet worden. „Het ligt allemaal gevoelig. Omdat wij beslissen over ons eigen salaris, zitten wij in een glazen huis". Door het besluit te laten nemen door de Rekenkamer zou het probleem opgelost kunnen worden, aldus Hofstra.
PvdA–Kamerlid K. de Vries noemt de suggestie van Hofstra „tamelijk idioot”. „We hebben al de commissie–Dijkstal. Waarom moet je dan weer een andere instantie zoeken? Als Dijkstal het niet kan, kan een ander het ook niet." De beschuldiging dat de PvdA informatie naar de media gelekt zou hebben, is volgens De Vries onjuist.
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt dat de Kamer het advies van de commissie–Dijkstal gewoon moet behandelen, zo liet hij via zijn woordvoerder weten. Zowel het CDA als de oppositiefracties moeten volgens de VVD–bewindsman ophouden met politieke spelletjes over de salariëring van Kamerleden.