Geen overlast Rotterdam na sluiten Keileweg
ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam is na de sluiting van de tippelzone aan de Keileweg niet overspoeld door straatprostituees. Her en der werken wel tippelaars op straat, maar niet in de grote aantallen waarvoor hulpverleners een halfjaar geleden waarschuwden.
Dat zeggen hulpverleners, de politie en de gemeente zes maanden na het sluiten van de Keileweg.Het Prostitutie Maatschappelijk Werk van Humanitas heeft de afgelopen maanden weinig signalen binnengekregen van illegale prostitutie. Volgens een van de veldwerkers zijn er geen structurele nieuwe zones ontstaan. Ze weet wel dat af en toe vooral verslaafde tippelaars aan het werk zijn in de stad, maar volgens R. Levi vallen de aantallen reuze mee.
Ook Nora Storm van Topscore, het werkproject voor langdurig verslaafden, zegt dat het beter is geworden. Zij weet dat enkele vrouwen nog tippelen aan de Vierhavenstraat, in de buurt van de voormalige Keileweg. „Maar een heleboel vrouwen zitten in de hulpverlening”, aldus Storm.
Ze stelt dat straatprostitutie nooit helemaal zal verdwijnen, maar ze heeft goede hoop.
Storm vermoedt dat een aantal vrouwen ondergronds is gaan werken en anderen telefoonnummers hebben uitgewisseld met vaste klanten. Niemand heeft greep op de prostituees die ondergronds zijn gegaan, maar Storm heeft geen geluiden van schrijnende taferelen ontvangen. Een aantal ex-prostituees is bij haar aan het werk in bijvoorbeeld haar soephuis.
Volgens een woordvoerder van Programmabureau Veilig van de gemeente is er in Rotterdam nauwelijks sprake van tippelprostitutie. „Een hardnekkig groepje van tien tot vijftien vrouwen blijft hun diensten aanbieden”, zegt R. van Heiningen. De politie en hulpverleners van Bouman GGZ blijven met man en macht proberen hen in een zorgtraject te krijgen.
Bouman GGZ, de instelling voor verslavings- en geestelijke gezondheidszorg, heeft 240 (verslaafde) vrouwen in beeld. Ongeveer de helft van hen zit in een traject. De andere helft komt geregeld langs in een van de zorgcentra, weet woordvoerster A. de Jong. Enkele tientallen vrouwen van de vroegere tippelzone Keileweg zijn de hulpverleners uit het oog verloren. Het is de vraag waar zij zijn gebleven.
Volgens M. Blaak van vakbond De Rode Draad hebben Rotterdamse tippelaarsters geprobeerd in Utrecht of Den Haag aan de slag te gaan. Dat is de meesten niet gelukt, omdat in Utrecht een pasje nodig is en de zone in Den Haag recentelijk is dichtgegaan. Anderen werken illegaal in de bosjes, op parkeerplaatsen aan de snelweg en in een paar in bordelen, vermoedt de zegsvrouw.
De gemeente voorspelt dat de straten „nooit helemaal 100 procent schoon zullen zijn.” Rotterdam is tevreden, want er is volgens Van Heiningen geringe overlast. „Her en der duiken vrouwen op die proberen handel te maken, maar het gaat erom hoe snel er wordt ingegrepen. De politie zit erbovenop.”
Sinds de sluiting van de Keileweg hebben agenten in Rotterdam tientallen bonnen uitgedeeld aan straatprostituees en prostituanten. Exacte aantallen zijn niet bekend.