Schotse kerk overweegt boycot Israël
JERUZALEM - De generale synode van de Kerk van Schotland zal naar verwachting tijdens haar vergadering in mei spreken over een boycot van producten die in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever gemaakt zijn.
De raad voor kerk en maatschappij is van plan de delegatieleden het rapport ”Investering in Palestina en Israël” te presenteren. Daarin wordt een oproep gedaan om Israëlische producten uit de nederzettingen niet langer te kopen, uit solidariteit met de Palestijnen. De generale synode komt elk jaar in Edinburgh bijeen.Van terugtrekking van investeringen uit bedrijven die producten leveren die Israël gebruikt op de Westoever is geen sprake. De raad stelde al vast dat de Schotse kerk geen investeringen heeft in bedrijven die meewerken aan „Israëls oorlog tegen Palestina.”
David Alexander, lid van de raad voor kerk en maatschappij, zegt vrijdag in het Israëlische dagblad The Jerusalem Post dat zijn kerk „positieve investeringen” als een betere methode ziet. „Dat kan betekenen dat de kerk zal kijken naar investeringen in bedrijven die bijvoorbeeld betrokken zijn bij huisvesting of wateraanvoer in Palestina.”
Het rapport roept de Europese Unie op ervoor te zorgen dat de producten die uit de nederzettingen komen duidelijk van een label zijn voorzien, zodat de consument een afweging kan maken om deze wel of niet te kopen.
Volgens een woordvoerder van de Kerk van Schotland zullen de afgevaardigden naar de synode de aanbevelingen in het rapport verwerpen, veranderen of accepteren, „al naar gelang hun dat juist lijkt.”
De synode van de Kerk van Engeland besloot vorige maand tot terugtrekking van investeringen uit bedrijven die producten leveren die Israël gebruikt bij de zogenoemde bezetting. Het gaat met name om Caterpillar, omdat Israël de bulldozers van dat merk inzet bij de aanleg van de veiligheidsbarrière.
De adviesgroep voor ethische investering herhaalde echter deze week zijn besluit om met Caterpillar te spreken in plaats van de investering onmiddellijk terug te trekken. In totaal heeft de Kerk van Engeland ongeveer 3,2 miljoen euro aan aandelen Caterpillar.
Het plan om de investeringen terug te trekken, leidde tot scherpe kritiek van Joodse groepen en prominente anglicanen, ronder wie de vroegere aartsbisschop van Canterbury Lord George Carey. Hij zei „zich te schamen” anglicaan te zijn.