Kerk & religie

Grondvlak

Rechtszaken Gameren/Montfoort
De hervormde gemeente (PKN) van Gameren eist dinsdag in een kort geding tegen de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) voor de rechtbank van Arnhem de eigendomsrechten op over de kerkelijke goederen ter plaatse. Dat heeft ds. G. J. Wisgerhof, voorzitter van de commissie voor bijzondere zorg (cbz) desgevraagd bevestigd. Volgens hem weigert de hersteld hervormde gemeente ter plaatse in gesprek te gaan over medegebruik van de gebouwen door de hervormde gemeente. „Die wil namelijk kerkdiensten gaan beleggen, maar krijgt van de hersteld hervormden geen toegang tot de gebouwen.”

7 March 2006 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:32

Donderdag dient er een kort geding van de hervormde gemeente (PKN) in Montfoort tegen de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) in deze plaats. Volgens ds. Wisgerhof gaat het hier om hetzelfde. „De kerkenraad van de herstelden wil niet met ons praten, dus wat moeten wij dan?”Hij ontkent geruchten dat het in deze rechtszaak ook zou gaan om de positie van ds. M. van Kooten, de plaatselijke predikant. „Deze predikant heeft te kennen gegeven gewoon in dienst te willen blijven van de PKN, maar tegelijk wil hij ook de hersteld hervormden ter plaatse niet loslaten. Die kwestie staat helemaal buiten deze rechtszaak.”

Bloemen voor kerk Loenen
Vrijwilligers van de hervormde gemeente te Loenen (Gld.) zijn afgelopen zaterdag het dorp doorgegaan om huis aan huis narcissen te verkopen. De opbrengst van deze (jaarlijkse) actie is bestemd voor het restauratiefonds van de hervormde kerk.

Herdenkingsboek ger. gem. Dordt
De gereformeerde gemeente te Dordrecht heeft een herdenkingsboek gepresenteerd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de gemeente. Het eerste exemplaar werd op 17 februari door de nestor van de kerkenraad, ouderling G. Stolk, overhandigd aan de voorzitter van de kerkenraad, ouderling A. D. M. Lambregts. De titel van het boek is ontleend aan Psalm 135:8 berijmd: ”Uw gunst herdacht”. Bij het 50-jarig bestaan van de gemeente was ook een boek verschenen: ”In ruimte gesteld”, geschreven door L. Nieuwland. Het boek ”Uw gunst herdacht” is gedeeltelijk een heruitgave daarvan. Er zijn wijzigingen aangebracht en extra illustraties toegevoegd. In het nieuwe boek, waarvan een deel is geschreven door A. Jobse, staan ook bijlagen over de geschiedenis van de Julianakerk en de geschiedenis van het orgel. Ook is een bijlage toegevoegd die de ontstaansgeschiedenis van de gemeente sinds de Afscheiding beschrijft.

De gereformeerde gemeente te Dordrecht werd op 9 november 1930 geïnstitueerd en heeft sedertdien zeven predikanten gehad. Ds. A. A. Brugge uit Scherpenisse nam recent een beroep naar de gemeente aan.

HNHK Middelharnis
De Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) van Middelharnis/Sommelsdijk hoopt aan het einde van dit jaar gebruik te kunnen maken van een nieuw kerkgebouw. De HNHK-gemeente heeft een stuk grond gekocht waarop inmiddels is begonnen met de bouw van een bedehuis. De kerk krijgt 700 zitplaatsen en kan door middel van schuifwanden uitgebreid worden tot 1000 plaatsen. Momenteel worden de diensten gehouden in de scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis.

Het orgel voor de nieuwe kerk komt uit de Pauluskerk in Rotterdam. Door giften van gemeenteleden was het mogelijk dit instrument te kopen. De landelijk bekende Pauluskerk, waarin sinds 1981 verslaafden worden opgevangen, gaat halverwege dit jaar tegen de vlakte. Hij moet plaatsmaken voor woningbouw.

Het orgel is in 1961 gebouwd, heeft 3 klavieren, 30 registers verdeeld over pedaal, hoofd- rug- en borstwerk en wordt door firma Steendam uit Roodeschool verplaatst.

Kerk Bruchem uitgebreid
Ds. D. Breure zal zondag 19 maart de eerste kerkdiensten leiden in het uitgebreide, monumentale gebouw van de hervormde gemeente van Bruchem. De afgelopen veertien maanden werd de kerk ingrijpend verbouwd om het steeds groter wordende aantal bezoekers te kunnen bergen. Al vanaf 1997 kent de gemeente twee ochtenddiensten en ook ’s middags kampt zij met een tekort aan zitplaatsen.

Na de verbouwing biedt de kerk ruimte aan 380 personen, ruim 130 meer dan daarvoor. Als er extra stoelen bij gezet worden, beschikt het gebouw over 430 zitplaatsen. Tijdens het bouwproject, dat ruim veertien maanden in beslag nam, kwam de gemeente bij elkaar in kerkelijk centrum Eben-Haëzer.

Omdat de eeuwenoude witte kerk een rijksmonument is, was er nauw overleg met instellingen als de Monumentencommissie van de gemeente Zaltbommel en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Gedurende de verbouwing is onder meer het karakteristieke portaal aan de westzijde verplaatst. In het interieur zijn diverse authentieke details teruggehaald.

Wanneer de kerk precies werd gebouwd, is niet bekend. „We hebben alle archieven nagezocht, maar helaas geen jaartal kunnen vinden”, vertelt de voorzitter van het college van kerkrentmeesters, J. van den Bogerd. Het koor van de kerk stamt uit de veertiende eeuw.

Tijdens de werkzaamheden stuitte men op de grafkelder van ds. Abraham de Jongh, die in de achttiende eeuw de Bruchemse gemeente diende. Dat deze predikant in de Bruchemse kerk begraven lag, was bekend, maar de kelder was nog niet eerder ontdekt.

De verbouwing is uitgevoerd door vrijwilligers, met uitzondering van het werk dat door specialisten moest gebeuren.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer