Vallende regendruppels spoelen fijnstof uit atmosfeer
EINDHOVEN (ANP) – Vallende regendruppels zorgen er voor dat de lucht van fijnstof wordt schoongespoeld. Dat blijkt uit het proefschrift waarop Bas Henzing maandag is gepromoveerd aan de Technische Universiteit van Eindhoven.
Volgens Henzing wordt in gematigde klimaatzones, zoals Nederland, wel tot de helft van het grovere fijnstof (aërosolen) door vallende regendruppels verwijderd. Boven zee bij wind werkt dit mechanisme het sterkste, aldus de bij het KNMI werkende meteoroloog.Het schoonwassen van de atmosfeer begint al in de wolk bij de vorming van wolkendruppels rond de stofdeeltjes. Aërosolen verstrooien inkomend zonlicht. Hierdoor zorgen ze voor afkoeling van het klimaat. Ze compenseren voor een deel de opwarming door het broeikaseffect. Bepaling van het klimaateffect door aërosolen is dus van belang voor de berekening van de menselijke invloed op het klimaat.
In vochtige lucht groeien aërosolen door het opnemen van waterdamp. Hoe groter de deeltjes hoe meer zonlicht gereflecteerd wordt. De hoeveelheid zonlicht die wordt gereflecteerd is daarom een maat voor de hoeveelheid aërosolen in de atmosfeer. Met behulp van satellieten kan dat tegenwoordig nauwkeurig worden gemeten.