Economie

EC dreigt Duitsland met boete om tekort

BRUSSEL - Duitsland moet binnen vier maanden met concrete plannen komen waaruit blijkt dat het begrotingstekort in 2007 aan de Europese normen voldoet, anders hangt het land een boete boven het hoofd.

Redactie economie
2 March 2006 08:15Gewijzigd op 14 November 2020 03:31

Met dat woensdag geformuleerde voorstel wil de Europese Commissie naar de lidstaten van de EU stappen.Het Duitse tekort kwam vorig jaar voor de vierde keer uit boven de Europese grens van 3 procent van het bruto binnenlands product. Eurolanden moeten op straffe van miljardenboetes hun tekort onder dat plafond houden, omdat gaten in de begroting tot een hogere rente kunnen leiden.

De Duitse aankondiging van vorige week, dat het begrotingstekort voor 2005 zou uitkomen op 3,3 procent in plaats van de eerder voorspelde 3,7 procent, noemde Eurocommissaris van Economische Zaken Almunia „goed nieuws, maar niet goed genoeg.”

Tot nu toe wist Duitsland, gesteund door bevriende lidstaten die in hetzelfde schuitje zaten, aan sancties te ontsnappen. In november 2003 leidde dat nog tot knallende ruzie met Nederland, dat handhaving van de regels eiste.

Vanuit Berlijn liet minister Steinbrück van Financiën woensdag meteen al weten de strenge aanpak van Europa te steunen. De bestaande Duitse plannen leiden tot een tekort van 2,5 procent in 2007.

De eisen van Brussel betekenen dat de procedure tegen Duitsland een stap verder gaat dan tot nu toe, naar artikel 104.9 van het Europees Verdrag. Het zou voor het eerst zijn dat een grote lidstaat zo dicht bij de boetes uit het zogeheten stabiliteitspact komt.

„Een versterking van de geloofwaardigheid van het pact”, vindt Europees commissaris Almunia. „De regels gelden voor grote en voor kleine landen.” Hij wilde niet openlijk dreigen met boetes. Op de vraag wat er gebeurt als Berlijn niet binnen vier maanden de gevraagde maatregelen heeft genomen, antwoordde hij: „Ik ben ervan overtuigd dat ze het zullen redden.”

Ook tegen Polen was de Commissie woensdag streng. Ondanks een sterk groeiende economie (tussen de 4 en de 5 procent in de komende jaren) blijft het tekort te hoog. Het tekort in 2007 zal 4,1 procent bedragen, voorspelt de EC. Warschau zou alle extra inkomsten moeten aanwenden om het tekort dit jaar te beperken. Polen loopt mogelijk subsidies uit Brussel mis als het zich niet houdt aan de uitgavenrichtlijnen die de EU heeft opgesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer