Kerk & religie

Veranderend China laat Open Doors niet ongemoeid

ERMELO - Open Doors gaat zijn beleid ten aanzien van China aanpassen. Dat meldt directeur Tjalling Schotanus in het Open Doorsmagazine van maart.

Kerkredactie
1 March 2006 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 03:31
ERMELO – China verandert, zag directeur Tjalling Schotanus van Open Doors in de hoofdstad Peking. „Jongeren gaan gekleed zoals de popsterren van muziekzender MTV, eten graag bij McDonald’s, internetten en bellen minstens zo veel als hun Nederlandse leef
ERMELO – China verandert, zag directeur Tjalling Schotanus van Open Doors in de hoofdstad Peking. „Jongeren gaan gekleed zoals de popsterren van muziekzender MTV, eten graag bij McDonald’s, internetten en bellen minstens zo veel als hun Nederlandse leef

De economische groei en de opkomst van internetcafés in China laten de Chinese kerk en daarmee het werk van Open Doors niet ongemoeid, schrijft Schotanus. „In een veranderend China past ook een ander beleid voor Open Doors.”De directeur van Open Doors Nederland schreef het artikel vanuit Azië. Hij was daar om het beleid voor China te bespreken.

In de Chinese hoofdstad Peking, bij een ander bezoek aan China vorig jaar, waande hij zich in een westerse stad: auto’s, flatgebouwen, kapitalisme. „Jongeren gaan gekleed zoals de popsterren van muziekzender MTV, eten graag bij McDonald’s, internetten en bellen minstens zo veel als hun Nederlandse leeftijdgenoten. Geruisloos is de Chinese jeugd van nu samengesmolten tot een ik-generatie.”

De relatieve openheid van China heeft een keerzijde, zag Schotanus. Veel jongeren vertrekken naar de grote stad omdat ze op het platteland geen toekomst meer hebben. „Ze komen in een wereld terecht waar het Evangelie niet centraal staat.” Een wereld van muziek, internet, feestjes en snel geld verdienen. Voor christelijke jongeren is de verleiding groot hun geloof vaarwel te zeggen. Niet-christelijke jongeren worden nauwelijks bereikt met het Evangelie.

De Chinese huiskerken op het platteland hebben ondanks de vervolging bijzondere aandacht voor jongeren. Christelijke ouders en kerkleiders staan nu voor een nieuwe uitdaging: hoe bereiden we jongeren voor op een leven te midden van vervolging en verleiding. Open Doorsmedewerker Johnny Li zegt, zo meldt de website van Open Doors: „Als we nu niet in hen investeren, dreigt een generatie voor de kerk verloren te gaan.”

De Chinese kerk heeft een nieuwe jongerenvisie ontwikkeld en gaat daarmee aan de slag. Open Doors wil hieraan een bijdrage leveren. ”Christelijke jeugd in China: vervolgd en verleid” is momenteel het project van de maand.

De organisatie wil Chinese christelijke en niet-christelijke jongeren bereiken door middel van boeken, Bijbelstripboeken en het Nieuwe Testament in het Pinyin, de Chinese taal in Latijns schrift. Verder moet nog dit jaar een website online gaan om jongeren met het Evangelie in aanraking te brengen.

Het aantal internetgebruikers in China is de laatste vijf jaar verviervoudigd van 25 miljoen naar 100 miljoen. Volgens het Open Doorsmagazine vinden Chinezen telkens nieuwe wegen om aan de internetcensuur van de overheid te ontsnappen.

Schotanus: „Wat deze generatie nodig heeft, zo is me duidelijk gemaakt, is materiaal dat speciaal op hen is toegespitst. Voor de verspreiding van dikke boeken als de Bijbel vinden wij het internet minder geschikt. Maar dat geldt niet voor de verspreiding van het Evangelie door middel van artikelen, films, forums, chatboxen en andere mogelijkheden die het internet biedt.”

Open Doors wil verder kerkelijk werkers gaan opleiden tot jongerenwerkers. Professionele jongerenwerkers zijn er weinig in China. Daarnaast worden momenteel ouderschapscursussen ontwikkeld voor volwassen christenen die in de stad wonen. De organisatie is van plan om in 2008 de eerste jongerenbijbel van de pers te laten rollen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer