Flevoland legt groot bos aan bij Kraggenburg
KRAGGENBURG - Een bos van maar liefst ruim een half miljoen bomen verrijst tussen Kraggenburg en Marknesse (Noordoostpolder). Natuurmonumenten heeft woensdag de eerste boom laten planten in het gebied van 120 hectare groot. Bossen van deze omvang werden lange tijd niet aangeplant in Nederland.
Door het aankopen van drie agrarische bedrijven kan Natuurmonumenten het nieuwe Wendelbos aanplanten. Dat komt tegen het al bestaande Voorsterbos aan te liggen, afgescheiden door een soort kanaal. „Hierdoor kunnen we een nat type bos ontwikkelen en dat is best bijzonder op kleigrond”, zei beheerder J. Akkerman van het Voorsterbos dinsdag.Hoeveel het nieuwe bos gaat kosten, weet hij niet. Wel weet hij dat het bedrag „in de tonnen” loopt. Het Groenfonds, de Nationale Postcode Loterij en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn belangrijke geldschieters.
In totaal worden er 534.000 bomen geplant, waaronder zoete kers, es, els, wilg en zwarte populier. Voor de variatie worden er ook struiken geplaatst. „We hopen eind van dit jaar driekwart van de bomen erin te hebben. Dan kunnen we volgend jaar met het graafwerk voor de poelen beginnen.”
In het bos komen wandel- en ruiterpaden, die straks aansluiten op onder meer het Voorsterbos. Tijdens de Boomfeestdag komen 450 schoolkinderen uit de Noordoostpolder Natuurmonumenten helpen met planten.
De ligging tussen Zwolse Vaart en Voorstertocht maakt het mogelijk het gebied waterhuishoudkundig los te koppelen van de omgeving. Daardoor, door de lage ligging en door de kleibodem, kan hier een nat bos met een weelderige begroeiing ontstaan. In 2007 legt Natuurmonumenten een beek aan, waardoor water vanuit het Waterloopbos naar het Wendelbos kan stromen. Ook zijn er plannen om de oevers van de Zwolse Vaart en Voorstertocht, in samenwerking met provincie en waterschap, natuurvriendelijk te maken. Het bos kan een functie vervullen voor het vasthouden van overtollig regenwater. Zo wordt verdroging tegengegaan en tegelijkertijd wateroverlast voor de aangrenzende landbouwgronden voorkomen.