Kerk & religie

Psalmen zingen aan de Spaanse costa’s

APELDOORN - Veel Nederlandse senioren brengen de winter door aan de Spaanse kust. Ze genieten er van de rust en het zachte klimaat. De stichting voor Evangelisch Pastoraat onder Nederlanders in Spanje en Portugal (EPNSP) zendt predikanten uit voor pastoraat onder overwinteraars.

Albert van Zanten
24 February 2006 20:44Gewijzigd op 14 November 2020 03:30

„Om gezondheidsredenen trekken veel senioren naar Spanje”, zegt mevrouw S. Hofstra, bestuurslid van de EPNSP. „Vaak gaat het om astmapatiënten of mensen met reuma. Die komen na zo’n seizoen weer helemaal verkwikt terug in Nederland.”Vanwege de taal kunnen de overwinteraars moeilijk Spaanse kerken bezoeken. Om hen toch van pastorale zorg te voorzien, is de stichting opgericht. Deze zendt predikanten uit naar Spanje en Portugal om daar een seizoen lang de kerkelijke gemeenten te dienen.

„In de jaren zeventig kwamen de Nederlanders vaak samen in vakantiehuizen of appartementen voor de zondagse diensten”, aldus Hofstra. „Nu zijn er in Spanje ook kerken gebouwd met een eigen pastorie, waar de dienstdoende predikant in kan trekken. Ook heeft elke gemeente een eigen kerkenraad.” Gemiddeld bestaat een gemeente uit tachtig leden.

De kerkdiensten aan de Spaanse kusten zijn oecumenisch van opzet. „De kerkgangers hebben verschillende achtergronden”, weet Hofstra. „De meesten zijn van protestantsen huize, hier en daar zit er een rooms-katholiek tussen.” Volgens Hofstra zijn de kerkelijke verschillen „helemaal geen thema. Hier zitten leden van de Protestantse Kerk, baptisten en evangelisch-luthersen allemaal bij elkaar. We leven als één gemeente. De sociale functie van het samenzijn is heel belangrijk.”

Behalve in Spanje verzorgt de stichting diensten in Nederlandse gemeenten in enkele Portugese kustplaatsen. Deze diensten worden meestal gehouden in hotels en restaurants, omdat de gemeenten daar geen eigen kerkgebouw hebben.

Emeriti
De kerkdiensten aan de Spaanse costa’s worden geleid door Nederlandse emeritus predikanten die vrijwillig een seizoen lang dienst doen. In principe is iedere predikant welkom. „Maar we stellen wel enkele eisen”, zegt Hofstra. „We willen bijvoorbeeld alleen een echtpaar, omdat het pastoraat ook een heel belangrijke rol speelt. De predikant en zijn vrouw moeten allebei bereid zijn om gemeenteleden te bezoeken en met hen mee te leven. Verder verwachten we natuurlijk dat de predikant de zondagse diensten waarneemt.”

Echtparen kunnen de pastorie betrekken die bij de gemeente hoort. Als het seizoen voorbij is, maken ze plaats voor het volgende predikantsechtpaar. De kerkelijke achtergrond van de predikanten is niet belangrijk. „Onze dominees komen uit verschillende kerkverbanden, maar vooral uit de Protestantse Kerk in Nederland.”

Volgens Hofstra wordt het kerkelijk leven in Spanje door de overwinteraars bijzonder gewaardeerd. „De gemeenteleden zijn erg blij met de diensten en het pastoraat op hun vakantieadres. Je merkt dat mensen zich ver van huis heel vrij voelen en veel opener zijn. Daardoor ontstaan vaak goede gesprekken.”

Meer informatie: http://www.epnsp.land10web.com/.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer