Kerk & religie

„Ambtsdrager verkrijgt gezag van Koning van de kerk”

DALFSEN - „Al is het waar dat ambtdragers door de gemeenteleden worden gekozen, daarom verkrijgen ze hun gezag en draagkracht niet vanuit de gemeente. De ernst én de zwaarte van het ambt bestaan hieruit dat God Zelf op bijzondere wijze de zorg van de kudde aan hen heeft toevertrouwd en dat zij ook op heel bijzondere wijze hiervan aan de Koning van de kerk rekenschap moeten geven.”

Van een medewerker
24 February 2006 09:42Gewijzigd op 14 November 2020 03:30

Dit zei ds. J. R. Visser, predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Dronten, donderdag op een studieavond in Dalfsen over „de ontwikkeling van de ambten binnen de GKV.” ”Het Schriftgezag en de ambten”, zo luidde het thema van zijn referaat.De bijeenkomst was de vijfde in een reeks van studieavonden, belegd door de regionale studiegroep kerkelijke ontwikkelingen ”De Vijfhoek”. De studiegroep beoogt leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) voorlichting te geven over de in haar ogen verontrustende ontwikkelingen binnen het kerkverband. Donderdagavond waren er tussen de 450 en 500 belangstellenden.

De kerk mag zich in haar visie op het ambt niet laten leiden door de moderne menswetenschappen, zei ds. Visser, die tien jaar Oude Testament doceerde aan de Teologiese Skool van de Vrije Gereformeerde Kerken in Pretoria (Zuid-Afrika). „Psychologie en sociologie zijn niet maatgevend voor de ambten in de kerk.”

De vrijgemaakte predikant uit Dronten signaleert in de huidige discussies over het functioneren van de ambtdragers te veel invloeden van moderne bestuursmodellen. „De kerk is niet ingericht naar democratisch model en ook mag de orde in de kerk niet afhankelijk zijn van heersende regels voortkomend uit de tijdgeest”, zo zei hij. „Uit de Bijbel en uit de kerkgeschiedenis zijn verschillende voorbeelden te geven van zo’n roep om democratie met omverwerping van de ambtelijke leiding zoals de Heere die Zelf heeft gegeven.”

Ds. Visser voerde verschillende Bijbelteksten aan als bewijs dat het gezag in de kerk niet steunt op mensen en dus geen kwestie is van meerderheid of minderheid of afhankelijk is van de smaak van gemeenteleden. Ambtdragers hoeven ook geen vertrouwen te winnen, omdat Christus Zelf de ambtdragers geeft.

Het waken over de rechte leer beschouwt de predikant als een voorname taak van ambtdragers. In dit verband bekritiseerde hij het recente boek van de Kamper hoogleraar prof. dr. C. J. de Ruijter, ”Meewerken met God”. Volgens ds. Visser verzwakt de hoogleraar door te veel theoretiseren het gezag van de Schrift. „Het gezag van Gods Woord staat altijd boven de theologie. Prof. De Ruijter loopt het gevaar de Schrift in eigen getheoretiseer op te sluiten.”

Ds. Visser waarschuwde ervoor dat theologie tot een menselijk bedrijf verwordt. „In deze donkere wereld hebben we een heldere lamp nodig. De echte theoloog is de man die eenvoudig Gods Woord laat spreken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer