Buitenland

Van der Moolen stoot Amerika uit de hoofdrol

AMSTERDAM (ANP) – Het effectenhuis Van der Moolen gaat het belang van zijn dochterbedrijf in de Verenigde Staten fors terugdringen. Over drie tot vijf jaar zullen zijn specialisten op de beurs in New York nog een derde van de inkomsten vertegenwoordigen. De Amerikaanse beursvloer is momenteel nog goed voor ruwweg vier vijfde van de omzet.

23 February 2006 13:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:30

De Amerikaanse medewerkers bij Van der Moolen moeten straks derivatenhandelaren naast zich dulden, evenals een bedrijfsonderdeel dat internethandel voor professionele partijen faciliteert. Van der Moolen heeft deze onderdelen voor 53,5 miljoen euro in huis gehaald met de overname van Curvalue, die begin dit jaar werd afgerond. De twee nieuwe pijlers moeten over enkele jaren ook elk een derde van het bedrijf uitmaken.Dat zei bestuursvoorzitter Fred Böttcher donderdag in een toelichting op de jaarcijfers. Hij heeft daarmee een meer concrete invulling gegeven aan de nieuwe koers van Van der Moolen, waarvan vorig jaar al een ruwe schets werd neergelegd.

De topman wil met de nieuwe aanpak het gevaar van de veranderingen in New York ontlopen. De beurs in het financiële hart van de VS komt dit jaar met een nieuwe werkwijze, waarin voor het eerst elektronische handel een rol gaat spelen. Dat maakt het werk moeilijker voor de specialisten van Van der Moolen, die nog op de beursvloer zelf vraag en aanbod bij elkaar brengen.

Als opmaat naar de nieuwe verhoudingen binnen de onderneming heeft Van der Moolen in december vier van zijn tien handelszetels van de beurs in New York verkocht. Dat bracht 11,9 miljoen euro op. Door de ingreep valt er kapitaal vrij dat Van der Moolen in zijn twee nieuwe groeipijlers kan investeren.

Dankzij de verkoop van beurszetels kon Van der Moolen in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar 3,4 miljoen toevoegen aan zijn nettowinst. Die werd zwaar beïnvloed door eenmalige posten, waaronder juridische kosten, en kwam uit op 5,7 miljoen euro. Zonder incidentele boekhoudposten bedroeg de winst slechts 1,5 miljoen euro. Analisten reageerden hier teleurgesteld op.

Over het gehele boekjaar bedroeg de nettowinst 11,3 miljoen euro. Dat bedrag kan worden afgezet tegen een winstcijfer van 18,5 miljoen in 2004. In dat jaar werd het resultaat ook vertekend door eenmalige posten, waaronder een fikse belastingmeevaller. Van der Moolen heeft geen concrete prognose voor het lopende boekjaar gegeven. De toekomstig bestuursvoorzitter Richard den Drijver ging nog wel in op de overnamegeruchten die begin deze week loskwamen, nadat de Britse krant The Times schreef dat Van der Moolen te koop staat. Hij zei dat Van der Moolen zijn nieuwe toekomstplannen bij voorkeur als zelfstandige onderneming uitvoert. Den Drijver volgt Böttcher dit jaar op als topman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer