Zendingsschool in Spanje houdt eerste cursusweek
BARCELONA - In het Spaanse Castelldefels, bij Barcelona, heeft deze week de eerste cursusweek plaats van een nieuwe protestantse zendingsschool. De belangstelling is, met ruim veertig deelnemers, goed te noemen.
De zendingsschool is een initiatief van onder anderen drs. B. Coster, predikant in Spanje, uitgezonden door de stichting Spaanse Evangelische Zending (SEZ). Het wordt gedragen door twee Bijbelscholen in Spanje en gesteund door de Spaanse Evangelische Alliantie en de European Evangelical Missionary Alliance (EEMA).De oprichting van de zendingsschool dateert alweer van twee jaar geleden. Deze week wordt, bij wijze van proef, de eerste cursusweek gehouden. Locatie is de Bijbelschool IBSTE (Instituto Bíblico y Seminario Teológico de España) in Castelldefels, een van de instituten waaraan Coster als docent is verbonden.
Europa is opnieuw zendingsgebied geworden, schrijft de evangelist in het laatst verschenen nummer van de Zendingsbode (het orgaan van de SEZ). „Jonge kerken in de wereld, dochterkerken van de zending, zien het nu als hun roeping het Evangelie te verkondigen in het geseculariseerde Europa.”
Bij deze ontwikkeling moeten twee vragen gesteld worden, aldus Coster. De eerste is of de Europese kerken voorbereid zijn op de komst van zendelingen uit de zogenaamde derde wereld. Zijn ze welkom? Deze vraag zal ten dele beslist worden door de tweede: Zijn de uit Zuid-Amerika komende zendelingen voldoende voorbereid op hun werk in Europa? Beseffen ze wat zending is in een seculiere, postchristelijke cultuur? „Verder, wat is de bedoeling van de Heere met zending in Europa? Mogen wij een herkerstening verwachten, misschien in een volgende generatie, of moeten we de nieuwe zending verstaan in de zin van Jes. 28:11-12 (vgl. 1 Kor. 14:21), als een laatste Woord van God dat door de verharding van onze volken tot oordeel wordt?”
Deze en andere vragen komen tijdens het eerste seminarie aan de orde. En de belangstelling is goed, meldde Coster woensdag desgevraagd. Van het IBSTE wonen 20 studenten de lessen bij, daarnaast nemen nog zo’n 25 andere mensen aan de cursus deel. Ongeveer een kwart van de participanten komt uit Zuid-Amerika; de overigen zijn afkomstig uit Spanje of werken voor een zendingsorganisatie in dit land.
Vervolg
Van harte hoopt Coster dat de zendingsschool na deze week meer en meer vorm zal krijgen. Binnenkort staat een vergadering gepland met verschillende betrokken organisaties, tijdens welke wordt nagedacht over het vervolg.
Daarover ís ook al wel nagedacht, aldus de evangelist. In eerste instantie wil de school zich gaan richten op het toerusten van zendelingen uit Latijns-Amerika die in Europa willen komen werken. „Dan denk ik aan een programma waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld: dat zendelingen na een paar weken seminarie een poosje meelopen in een kerkelijke gemeente.”
Als tweede wil de zendingsschool de kerken in Spanje motiveren om serieuzer na te denken over de zendingsopdracht. Verder hoopt Coster dat er samengewerkt kan worden met de organisatie die Zuid-Amerikaanse zendelingen toerust voor het werk onder moslims in de Arabische wereld.
„En wat ik ook heel mooi zou vinden, is dat de zendingsschool een brugfunctie krijgt voor zendelingen uit Europa die naar Zuid-Amerika willen. Waarom zouden deze mensen niet in Barcelona komen studeren, waar de Spaanse taal wordt gesproken, in plaats van in Engeland, zoals nu vaak gebeurt?”
Met belangstelling volgt de evangelist ook de vorderingen van de onlangs in Nederland opgerichte Werkgroep Missiologisch Centrum (WMC). Deze streeft naar een betere samenwerking van onderwijsinstituten en organisaties die actief zijn op het gebied van zending en ontwikkelingssamenwerking. „Een zeer interessante ontwikkeling. Misschien is in de toekomst enige vorm van samenwerking mogelijk.”