Kerk & religie

HNHK Harskamp krijgt eigen gebouw

De Nederlandse hervormde gemeente (in hersteld verband) te Harskamp hoopt volgend jaar in een eigen kerkgebouw diensten te kunnen beleggen. De bedoeling is dat er op de hoek van de Harderwijkerweg en de Hooibrinkweg een pand komt met ongeveer 400 zitplaatsen. In het gebouw komt ook ruimte voor verenigingsactiviteiten. Het moet een kerk worden die goed past binnen de landelijke omgeving waarin zij wordt gebouwd.

J. H. Leeflang en W. G. van Egdom
21 February 2006 10:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:29
De nieuwe klok van Rinsumageest.
De nieuwe klok van Rinsumageest.

Volgens scriba E. J. Huttinga kan er nog veel in de bouwplannen wijzigen. De gemeente Ede moet de voorstellen nog beoordelen. Ongeveer een halfjaar geleden is een optie genomen op een stuk grond. De aankoop gaat alleen door wanneer Ede toestemming geeft om er een kerk te bouwen.Momenteel volgen de gemeenteleden de diensten nog in de Oude Kerk, die in gebruik is bij de hervormde gemeente in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Daar hebben nu vier diensten per zondag plaats: twee van de PKN en twee van de HNHK. In dat kerkgebouw wordt ook de ruimte voor verenigingen gedeeld. Huttinga: „We moeten het nu allemaal met elkaar afstemmen. Dat verloopt goed, maar het hebben van een eigen kerkgebouw is meer gewenst.”

Nieuwe klok in Rinsumageest

In de toren van de hervormde kerk van het Friese Rinsumageest hangt weer een klok. De klok vervangt het in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gestolen exemplaar. De nieuwe klok is gemaakt in Bussum. Tegelijkertijd werd een klok teruggehangen die vorig jaar in verband met een scheur uit de toren was gehaald. Deze klok is in Duitsland gerepareerd. Vorig jaar was ook de klokkenstoel in de toren al vervangen. De oude klok die gerepareerd werd, weegt 800 kilo, en de nieuwe klok zelfs 1000 kilo.

Restauratie Grote Kerk Elburg

De muur van de vijftiende-eeuwse Grote Kerk van de hervormde gemeente van Elburg krijgt een opknapbeurt. Door lekkage is een deel van het pleisterwerk aan de binnenzijde vergaan. Als de muur voldoende is opgedroogd, beginnen de restauratiewerkzaamheden. Voorzitter D. van der Linde van het college van kerkrentmeesters verwacht dat het aan het einde van het voorjaar of begin zomer zo ver zal zijn. Ook andere zwakke plekken in de muur en de muurschilderingen worden dan aangepakt. Deze schilderingen uit het begin van de zeventiende eeuw kwamen tevoorschijn tijdens een grondige restauratie in de jaren 1971 tot 1975.

De herstelwerkzaamheden komen boven op de jaarlijkse restauratiewerkzaamheden aan de kerk en kosten 100.000 euro. Zeventig procent van dit bedrag komt van Monumentenzorg. De plaatselijke gemeente bekostigt de overige 30 procent. De restauratie zal ongeveer vier maanden in beslag nemen.

Vijftig jaar GB Lekkerkerk

De afdeling van de Gereformeerde Bond in Lekkerkerk herdacht de afgelopen week haar vijftigjarig bestaan. Ds. R. H. Kieskamp uit Lienden, tweede voorzitter van de Gereformeerde Bond, hield voor de jubilerende afdeling woensdag een lezing over het thema ”De waarde van de gereformeerde traditie binnen de PKN”. Op de avond werd een tien jaar geleden samengesteld historisch overzicht van de afdeling van de Gereformeerde Bond opnieuw te koop aangeboden.

Projecten IZB

De Hervormde Bond voor Inwendige Zending op gereformeerde grondslag (IZB) kondigde vorig jaar aan geld vrij te maken voor nieuw werk. Inmiddels is een deel van de plannen gerealiseerd, zo meldde de organisatie maandag in een persbericht.

In de hervormde gemeente IJsselmonde gaat ds. C. L. de Rooij (Woerden) aan het werk. „De bedoeling is dat de oude Adriaen Janszkerk weer een plek wordt waar een wervende gemeente samenkomt”, aldus de IZB. „Het gaat hier dus om revitalisering van de bestaande gemeente.” Daarnaast zal ds. De Rooij zich, samen met zijn collega ds. J. Slager, missionair inzetten voor heel IJsselmonde. Dat wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de IZB voor een periode van vijf jaar. „De classis Woerden heeft ds. De Rooij ontheffing verleend om binnen de termijn van vier jaar te vertrekken, in het besef dat hem in IJsselmonde een zendingstaak wacht.”

Ten behoeve van de Kruispuntgemeente in Amersfoort-Vathorst beriep de protestantse gemeente van Hoogland ds. P. L. R. van der Spoel uit Harderwijk als missionair predikant voor 70 procent werktijd. De IZB heeft voor een periode van vier jaar een financiële bijdrage toegezegd waardoor dit beroep mogelijk werd.

Door de „alsmaar groeiende vraag van gemeenten uit het land naar missionaire toerusting” is het, aldus de IZB, noodzakelijk het team van de afdeling toerusting van de IZB uit te breiden. Per 1 maart treedt mevrouw C. Nagel uit Westbroek aan voor 50 procent.

De aangekondigde mogelijkheden voor nieuw werk riepen volgens de organisatie heel wat verzoeken uit gemeenten op. „Zo veel dat met de beschikbare middelen niet alles gerealiseerd kan worden. Intensieve fondsenwerving blijft dus noodzakelijk.”

Verscheidene projecten zijn in voorbereiding, „maar zijn nog niet alle geaccepteerd, omdat er nog niet voldoende financiële dekking voor is.” In Wateringen wordt in een Vinex-wijk met circa 22.000 bewoners een „missionaire verkenning” gedaan door de IZB en het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland samen. „De kerkenraden hebben behoefte aan een strategisch onderbouwd advies voor hun besluitvorming hoe de missionaire taak in de gigantische nieuwbouwwijk uitvoering te gaan geven.”

In wijkgemeente De Samaritaan in Rotterdam-Centrum wordt eveneens een verkenning gedaan. „Deze gemeente ziet zich geconfronteerd met een enorme gebiedsuitbreiding doordat ze de verantwoordelijkheid krijgt voor de wijken ten noorden van haar gebied. Om de missionaire mogelijkheden goed in beeld te krijgen is de IZB ingeschakeld.”

Verder is de IZB betrokken bij de werving van een missionair toeruster voor de hervormde gemeente Sprang en van een gemeenteopbouwwerker in Asperen. Het gaat in beide gevallen om deeltijdfuncties voor een periode van drie jaar.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer