Kerk & religie

„Zodra Geest in het hart werkt, onstaat onrust”

HAAMSTEDE - ”De Geest doet leven”. Daarover sprak ds. J. M. D. de Heer (Middelburg-Centrum) zaterdag, op de tweede dag van de winterconferentie +16 van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) in Haamstede.

Van een medewerker
20 February 2006 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 03:29
HAAMSTEDE – De Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) belegt deze weken op een aantal plaatsen de winterconferentie 2006. Het thema dit jaar is: ”Geest en leven”. De eerste bijeenkomsten werden vrijdag en zaterdag gehouden in Haamstede en Soest. Foto
HAAMSTEDE – De Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) belegt deze weken op een aantal plaatsen de winterconferentie 2006. Het thema dit jaar is: ”Geest en leven”. De eerste bijeenkomsten werden vrijdag en zaterdag gehouden in Haamstede en Soest. Foto

Vrijdag en zaterdag hadden de eerste twee conferenties plaats, in Haamstede en Soest. Ook deze week worden conferenties gehouden.Thema van de jongerenbijeenkomsten is ”Geest en leven”, uitgesplitst in twee deelthema’s: ”De Geest gaat uit” en ”De Geest doet leven”. In Haamstede belichtte ds. M. Karens uit Werkendam vrijdagavond het eerste deelthema; zaterdag hield ds. De Heer een lezing over het tweede deelthema. Daarbij lag het accent op het bijzondere werk van de Heilige Geest in de wedergeboorte en de toepassing van het heil in Christus aan het hart van de zondaar.

Ds. De Heer begon zijn lezing met de vraag of de jongeren die morgen hadden gesmeekt om de werking van de Heilige Geest. „Want zolang de zon opgaat om te schijnen, zolang gaat God door met mensen te bekeren. Daarom weten we dat die Geest ook vanmorgen werkt.”

„Als die Geest niet in ons leven kwam, dan heerst de dood”, zei de Middelburgse predikant. „Velen verlangen wel naar de hemel, maar wie verlangt er naar het leven uit de Geest? Zonder de kracht van die Geest blijf je dood in je zonden en misdaden. Voor ons geldt de persoonlijke vraag of dit werk ook in ons hart is toegepast.”

Naar aanleiding van de gelijkenis van het zuurdesem uit Matthéüs 13 besprak ds. De Heer de werking van de Heilige Geest. „In deze korte gelijkenis gebruikt Christus het alledaagse broodbakken als beeld voor de bekering. Het zuurdeeg wordt van buiten ingebracht en werkt dan door het hele brood heen.”

Hier ligt een eerste les, aldus de predikant, namelijk dat we het zuurdeeg zelf niet kunnen inplanten. „Alleen de Heilige Geest is machtig het zaad van het gepredikte Woord in het hart te brengen. Dit betekent echter niet dat we Gods Woord verre van ons moeten houden. Integendeel, het is een voorrecht als je met Gods Woord bent opgegroeid. Zodra de Geest in het hart werkt, ontstaat er onrust. Dan wordt ingezien hoe kort we op aarde zijn en dat ons leven een voorbereidingstijd voor de eeuwigheid is. De Dordtse Leerregels spreken erover dat het verstand door de Geest krachtig verlicht wordt. Waar de Heilige Geest leven wekt, daar is besef hoezeer we een goedertieren God op het hart getrapt hebben.”

Toch is zo’n leven niet somber, zo hield ds. De Heer de jongeren voor. „Zelfs in het treuren over de zonde zit diepere blijdschap dan in alle lol van de wereld.”

Met dit bewerken van zondebesef heeft de Heilige Geest één doel: een zondaar bij Christus brengen. „Uit jezelf ga je nooit naar Jezus toe. De Geest werkt een honger en dorst naar Christus’ gerechtigheid, om Hem persoonlijk te leren kennen. Het werk van de Heilige Geest is dat verloren zondaren bij Christus komen om vanuit Hem het leven te hebben. Omdat niet wij maar alleen de Heilige Geest dit werken kan, daarom kan het ook voor jullie. Als we het zelf moesten doen, zou het hopeloos zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer