Zestien doden door cartoonrellen in Nigeria
KANO/ISLAMABAD (ANP/AFP/RTR) - In Nigeria zijn zaterdag bij protesten van moslims tegen spotprenten van de profeet Mohammed zestien mensen om het leven gekomen. Ook in andere plaatsen in de wereld gingen moslims opnieuw de straat op om te demonstreren.
De meeste doden vielen in Maiduguri in de noordoostelijke staat Borno. De vijftien doden die hier vielen, waren voornamelijk christenen. De demonstranten staken verder zeker elf kerken en twintig winkels in brand. De autoriteiten hebben een uitgaansverbod uitgevaardigd.Volgens getuigen begon de demonstratie vreedzaam, maar werd de menigte woedend nadat de politie een of twee van de demonstranten had neergeschoten. Sommige christenen werden in kerken vermoord. De politie heeft 115 mensen aangehouden. Gouverneur Sheriff zei geschokt te zijn.
Eén dode viel in de staat Katsina bij soortgelijke protesten. Dat gebeurde toen de politie het vuur opende op demonstranten toen ze werd bekogeld met stenen. In deze stad werden 105 mensen aangehouden. In het Afrikaanse land is sektarisch geweld geen ongewoon verschijnsel.
Vrijdag vielen in een ander Afrikaanse land ook al doden. Bij protesten voor het Italiaanse consulaat in het Libische Benghazi kwamen elf mensen om door politieoptreden. Zij waren woest op de Italiaanse minister Calderoni, die zich eerder op tv met een T-shirt met de cartoons vertoonde. Hij is inmiddels afgetreden.
Ook in Pakistan is de situatie gespannen. Leger en politie hebben zondag Islamabad van de buitenwereld afgesloten om nieuwe protesten te voorkomen nadat bij protesten eerder deze week in verschillende steden vijf doden en tientallen gewonden waren gevallen.
Islamitische oppositiegroepen riepen ondanks het verbod op tot een massaal protest in Islamabad. Enkele honderden demonstranten gaven hieraan gehoor en raakten slaags met de politie. De mars leek vooral gericht tegen president Musharraf en zijn pro-Amerikaanse politiek.
De Deense tekenaar Kurt Westergaard die enkele van de omstreden cartoons maakte, zei zaterdag in de Schotse krant The Herald geen spijt te hebben. Met zijn tekeningen wilde hij duidelijk maken dat de „spirituele munitie” voor terrorisme vanuit de islam komt.
Westergaard, die is ongedoken sinds een Pakistaanse geestelijke geld op zijn hoofd heeft gezet, zegt verrast te zijn door de protesten. Vrijdag loofde een minister uit de Indiase deelstaat Uttar Pradesh nog eens 11,5 miljoen dollar uit voor het doden van de betrokken cartoonisten.
De spotprenten verschenen voor het eerst in de Jyllands-Posten. Die Deense krant heeft zondag via een advertentie in de pan-Arabische krant Al Sharq Al Awsat excuses gemaakt voor de ophef die de tekeningen in de moslimwereld veroorzaakten, maar niet voor het publiceren van de cartoons zelf.
In verschillende landen gingen dit weekeinde weer duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de spotprenten. In Londen gingen 10.000 boze moslims de straat op en in Instanbul betoogden tienduizenden Turken. Zij verbrandden poppen van onder meer de Deense premier Rasmussen.