Hamas wijst hardliner aan als voorzitter
GAZA-STAD - Hamas heeft de hardliner Mahmud al-Zahar uit de Gazastrook benoemd tot fractievoorzitter van de partij in het Palestijnse parlement. Dat maakte de beweging woensdag bekend. Aziz Dweik uit de Westelijke Jordaanoever wordt voorgedragen voor de invloedrijke functie van parlementsvoorzitter.
Het zijn de eerste parlementaire benoemingen van Hamas, die een absolute meerderheid in het parlement heeft. De nieuwgekozen volksvertegenwoordiging komt zaterdag voor het eerst bijeen. In de media wordt er veelvuldig over gespeculeerd dat de pragmatische Hamasleider Ismail Haniyah de post van premier zal gaan bekleden.Algemeen wordt verwacht dat Hamas nog voor de Israëlische parlementsverkiezingen van 28 maart een regering zal vormen. In het kabinet zullen volgens Hamaswoordvoerders een christen en twee vrouwen worden opgenomen.
De Fatahbeweging van de huidige premier Mahmud Abbas zal niet deelnemen aan een regering als Hamas de door de Palestijnse Autoriteit gesloten voorlopige vredesakkoorden met Israël niet erkent. Hamas weigert tot nog toe Israël te erkennen en wil niet verder gaan dan een langdurig bestand, onder voorwaarde dat er een Palestijnse staat wordt uitgeroepen die bestaat uit de gehele Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem.
De Israëlische minister Shaul Mofaz van Defensie dreigde woensdag in een kranteninterview dat zijn regering alle contacten met de Palestijnse Autoriteit zal verbreken als het parlement afgevaardigden van Hamas kiest als parlementsvoorzitter en premier.
De verwachting van Israëlische commentatoren is dat de vorming van de Hamasregering een belangrijk onderwerp zal worden in de campagne voor de verkiezingen in Israël, met waarschijnlijk meer steun onder de bevolking voor haviken zoals Likudleider Netanyahu, die op geen enkele wijze met Hamas wil onderhandelen.
Jordanië heeft leiders van Hamas gevraagd een bezoek aan het koninkrijk brengen. Met de uitnodiging komt er een einde aan een jarenlange Jordaanse ban op Hamas. „We verwelkomen het bezoek van de delegatie van onze broeders, de leiders van Hamas, in hun hoedanigheid van Palestijnen”, zei de Jordaanse premier Maruf Bakheet woensdag in een toespraak voor het parlement in Amman.
Hamas heeft ingestemd met de uitnodiging en stuurt een delegatie die wordt geleid door politiek leider Khaled Meshaal. Meshaal en andere kopstukken van Hamas werden in 1999 Jordanië uitgezet omdat ze de Jordaanse wet zouden hebben overtreden. Ook werden alle kantoren van Hamas in Jordanië gesloten.
De actie tegen Hamas was vermoedelijk onder druk van Israël, waarmee Jordanië sinds 1994 een vredesverdrag heeft. Een meerderheid van de ruim 5 miljoen inwoners van Jordanië bestaat uit Palestijnen. De meesten zijn na de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 -die tot de stichting van de staat Israël leidde- en de Zesdaagse Oorlog in 1967 naar Jordanië gevlucht. Hamas heeft veel aanhangers onder de vele Palestijnen in vluchtelingenkampen in Jordanië.
De Verenigde Staten zullen alle financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit intrekken als er een door Hamas gevormde regering aan de macht komt. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, woensdag gezegd. De VS zullen wel programma’s voor humanitaire hulp in de Palestijnse gebieden blijven steunen, maar geen cent aan Hamas overmaken, een terroristische organisatie, aldus Rice.
De dalai lama heeft woensdag bij aankomst in Israël Hamas ertoeopgeroepen het geweld af te zweren, omdat de groepering volgens hem anders haar doelstellingen niet zal bereiken. De geestelijk leider van Tibet, die ruim veertig jaar geleden zijn land ontvluchtte tijdens een mislukte opstand tegen de Chinese overheersing, wuifde berichten weg dat China boos is op Israël vanwege zijn bezoek.