„Geweld tegen politie hard aanpakken”
DEN HAAG - Justitie moet mensen die geweld uitoefenen tegen agenten hard aanpakken. Dat betoogde minister Remkes van Binnenlandse Zaken woensdagochtendop een congres over agressie tegen de politie.
Voortvluchtige geweldplegers moeten „de hete adem van de politie” in hun nek voelen, aldus de bewindsman. „Als ze opgespoord zijn, moeten ze de prijs betalen. Strafrechtelijk en civielrechtelijk. We zullen ze krijgen.”Hij kondigde een onderzoek aan naar geweld tegen de politie in uitgaansgebieden.
Remkes keerde zich „faliekant” tegen de visie dat agenten geweld voor lief moeten nemen en een klap of belediging moeten incasseren. „Die opvatting is uitermate ondermijnend voor het gezag van de politie.”
Van cruciaal belang is dat agenten zelf gezag afdwingen, zei Remkes. „Fatsoenlijk gedrag door de politieambtenaar geeft het signaal af dat de agent controle heeft en overwicht.”
Ruim 90 procent van de agenten krijgt meermalen per jaar te maken met verbale agressie en ruim 50 procent met lichamelijk geweld. Eén op de zeven politiemensen loopt bij die incidenten letsel op.
Remkes zei zich zorgen te maken over een tendens, onder meer in Utrecht en Den Haag, waarbij wijkbewoners zich massaal keren tegen optredende agenten. Dan gaat het bijvoorbeeld om het uitdelen van eenvoudige bekeuringen.
De bewindsman wees er vanmorgen op dat er binnen de politiekorpsen niet eenduidig wordt gereageerd op agressieve burgers. „De een maakt werk van een belediging, de ander laat zo’n zaak lopen.”
Politiekorpsen moeten duidelijk maken wat ze niet accepteren, zei Remkes. Hij nam de Amsterdamse politie ten voorbeeld. Die hanteert een zwarte lijst met beledigende begrippen.
H. van Duijn, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, pleitte ervoor geweld tegen agenten sneller te berechten. Na bijvoorbeeld ongeregeldheden bij voetbalwedstrijden moet er wat hem betreft snelrecht worden toegepast.